Украинските ВВС: Нужни са ни 200 многоцелеви самолета

Необходимо е да се създадат до 5 бригади тактическа авиация с един тип многоцелеви самолети от западен тип, заяви говорителят на ВВС на ВСУ Юрий Игнат

Изтребители F-16
Изтребители F-16 Източник: U.S. Air Force

За своята защита Украйна трябва да замени морално и физически остарелите съветски самолети от различен тип с един тип многоцелеви изтребител, който може да бъде F-16, в размер до двеста броя. Това заяви говорителят на ВВС на въоръжените сили на Украйна Юрий Игнат в ефира на френския телевизионен канал La Chaîne Info, цитиран от "Украинска правда".

 

Игнат отбеляза, че Украйна е една от най-големите страни в Европа и се нуждае от въздушно покритие както във военно време, така и в мирно време. Авиационната групировка на руските окупатори, която е съсредоточена на около четиридесет летища в Русия, Беларус и окупираните територии, е пет до шест пъти по-голяма от украинската авиация по отношение на броя на бойните машини. 

 

"Плюс това, ние сме по-слаби (от руснаците, бел. ред.) в технологиите. Поради което имаме сериозна нужда (от нови изтребители, бел. ред.). Необходимо е да се създадат до 5 бригади тактическа авиация с един тип многоцелеви самолети от западен тип. Какъв тип ще бъде се решава в момента (...) Ясно е, че няма да можем да получим всичко наведнъж, но поетапен преход към нов многофункционален самолет - ето това е, което времето изисква. В момента най-вероятният вариант за замяна на старите съветски самолети е F-16, защото има определени обективни причини за това. И това не е наже еднолично решение, провеждаме постоянни консултации с партньорите", добави Игнат.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени