Украинските защитници удариха Росгвардията в Херсон - десетки орки и техника са ликвидирани

Ликвидирани са 57 руски нашественици и 30 единици вражеска техника

Украинска военна техника
Украинска военна техника Източник: Facebook

За изминалото денонощие Въоръжените сили на Украйна са унищожили по южното направление на фронта 57 руски нашественици и 30 единици вражеска техника. Това съобщава Оперативно командване "Юг". 

 

"Обстановката по южнобугската оперативна зано остава напрегната, но под контрол. Окупационните войски продължават агитационно-принудителните мерки по посока извършване на псевдореферендумите. Поради отстъствие на достатъчно хора на избирателните участъци, те извършват обходи по дворовете (на къщите, бел. ред.), където колаборантите, съпровождани от въоръжени военни призовават хората да гласуват. По-голямата част от населението избягва контакта от тези така наречени "мобилни пунктове за гласуване" и не желаят да учасатват в този политически фарс", са казва в съобщението. 

 

Подразделения на окупационните войски се опитват да привлекат резерви и провеждат мерки за противодействие на Силите за отбрана. Врагът се опитва с ракетно-артилерийски огън, при поддръжката на тактическа и армейска авиация да спре придвижването на украинските войски. Нанесени са 4 авиационни удара по украинските позиции по линията на стълкновението. 

 

"В отговор нашата авиация извърши 5 удара по две вражески системи за ПВО отбрана в Херсонски и Каховски райони, както и по три райони, където е съсредоточено въоръжение и техника в района на Берислав. Ракетно-артилерийските подразделения изпълниха 266 огневи задачи, в това число усилвайки огневия контрол в района на Каховската хидроелектрическа централа, където окупаторите се опитват да изградят временни мостове (...) поразено е и място, където бе дислоцирана Росгвардията в Херсон, както и пунктове на противника в района на Давидов Брод", отбелязват от ОК "Юг".

 

Унищожени са 57 руски военни и 30 единици техника, вкл.: два гаубици "Мста-Б", самоходна установка "Гвоздика" и самоходна гаубица "Акация", РСЗО "Град", две командно-щабни машини и 19 единици друга техника. 

 

Унищожени са два дрона "Орлан-10", дрон-камикадзе иранско производство "Шахид-136", както и три вражески склада за боеприпаси. 

 

Още от "Светът"

Испания подозира, че писмата бомби са свързани с руската инвазия в Украйна

Писмата бомби бяха изпратени на видни испански политици, на посолствата на Украйна и САЩ в Мадрид, на сателитен център на ЕС в база на испанските ВВС, както и на испанска отбранителна компания, доставяла военна техника в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени