Украинските защитници водят жестоки боеве в Северодонецк, руските орки атакуват от 3 посоки

Според британското разузнаване по всяка вероятност руснаците ще се съсредоточат върху "Азот", където са се скрили над 500 цивилни

Битката в Северодонецк
Битката в Северодонецк Източник: Telegram

Боевете в Северодонецк и другаде в Източна Украйна "стават по-тежки", написа днес в "Телеграм" украинският губернатор на Луганската област Сергий Гайдай.

 

"Но нашите войници удържат врага от три страни едновременно. Те защищават Северодонецк и не позволяват напредване към Лисичанск", допълва той.

 

По думите му в Лисичанск, разположен срещу Северодонецк на отвъдния бряг на реката, има много ранени. Вече седмици наред индустриалният град Северодонецк е във фокуса на войната. Ако защитата му бъде сломена, това ще бъде голяма победа на руските сили, която би им разчистила пътя да превземат още територии в Донбас.

 

 

Градът е още по-изолиран, защото мостовете, които го свързват с неговия град близнак Лисичанск, са взривени.

 

"Тактиката на Русия за военни действия в градски условия, която разчита на тежка артилерия, е причинила много големи косвени жертви в града", се казва в днешната сводка на министерството на отбраната в Лондон. По данни на украинското правителство около 540-560 цивилни се намират в бомбоубежище в химическия завод "Азот" в Северодонецк.

 

Според британското разузнаване по всяка вероятност руснаците ще се съсредоточат върху "Азот", а украинските сили ще могат да оцелеят под земята. Тази сутрин Москва предложи евакуация на цивилните от Северодонецк, но не към територия под украински контрол, за което настоява Киев, а на окупирана от тях земя. Освен това руската страна приканва защитниците на Северодонецк да се предадат, като обещава, че животът им ще бъде запазен.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени