Украинският герой Зеленски: Стъпка по стъпка караме окупаторите да си тръгнат от украинската земя

Ще ги накараме да си тръгнат и от морето ни, добави той

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Скрийншот/Facebook

Ситуацията в Донбас остава много тежка, предупреди украинският президент Володимир Зеленски, който разговаря в Киев с делегация от американския Сенат. Сраженията в Донбас продължават на фона на съобщенията, че руските войски са изтласкани от Харков, а в района на Изюм е предприето контранастъпление.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Володимир Зеленський (@zelenskiy_official)

 

"Руските военни до момента се опитват да покажат поне някаква победа", заяви Зеленски. "На 80-ия ден от нахлуването това изглежда особено безумно, но те не спират с тези усилия. Благодарен съм на всеки, който поддържа отбраната и приближава за Донбас, Приазовието и Херсон това, което се случва сега в района на Харков. Стъпка по стъпка ние караме окупаторите да си тръгнат от украинската земя, ще ги накараме да си тръгнат и от морето ни".

 

Украинският министър на отбраната Олексий Резников посочи, че страната "навлиза дългосрочна фаза на войната".

 

"Спечелихме битката за Харков", заяви в събота кметът на града Игор Терехов. Населеното място беше под обсада от страна на руските сили в продължение на над два месеца. Руските войски се изтеглят от околностите на Харков, обявиха украинските сили.

 

Стотици сгради бяха разрушение при бомбардировките, но Харков, ненапразно наричан крепост, устоя. "Руските войски се изтеглят, а хората постепенно започват да се завръщат", съобщи кметът. По думите му колони от танкове се насочват към границата, отблъснати от доброволческите отряди на Харков и украинските въоръжени сили.

 

Според кмета градът не е бил обстрелван от пет дни. Имало е само един опит на руснаците да изстрелят ракета към летището в Харков, но тя е била свалена от украинските сили за противовъздушна отбрана.

 

"Сега в Харков е спокойно и хората постепенно се завръщат в града. Всички жители са снабдени с вода, газ и електричество", информира още Терехов. За съжаление обаче много жилищни сгради са разрушени или повредени и предстои огромна реконструкция.

Още от "Светът"

Вандали взеха на прицел високоскоростната жп мрежа във Франция преди началото на Олимпийските игри в Париж

Държавният жп оператор Ес Ен Се Еф каза, че са били извършени палежи по линиите, свързващи Париж със западната, северната и източната част на страната

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени