Украинският главен прокурор и шефът на СБУ са отстранени временно от длъжност, а не уволнени

Зеленски и всички ние очаквахме от Венедиктова и Баканов по-конкретни и радикални резултати в посока прочистването на администрацията на генералния прокурор и на СБУ от колаборанти и национални предатели, каза зам.-началника  на канцеларията на украинския президент Андрей Смирнов

Ирина Венедиктова и Иван Баканов
Ирина Венедиктова и Иван Баканов Източник: Telegram

Засега не става дума за уволнението на шефа на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) и на главния прокурор. Иван Баканов е временно отстранен от изпълнението на задълженията си, заяви в ефира на националния телемаратон на Украйна зам.-началника  на канцеларията на украинския президент Андрей Смирнов, цитиран от Gordonua.

 

"Генералният прокурор е отстранен от длъжност, а не уволнен", добави той. Според Смирнов "Зеленски и всички ние очаквахме от Венедиктова и Баканов по-конкретни и радикални резултати в посока прочистването на администрацията на генералния прокурор и на СБУ от колаборанти и национални предатели". 

 

"Но на шестия месец от началото на войната ние продължаваме да откриваме цели "пачки" от тези хора във всеки от посочените органи. За да направи невъзможно потенциалното влияние на тези две длъжностни лица върху наказателните производства, които се водят по отношение на служители от СБУ, срещу които има обосновани подозрения в сътрудничество със страната-агресор, както и анагжираността на прокуратурата, президентът взе решение за отстраняването им от длъжност и от изпълнение на задълженията им. Ще бъдат проведени служебни проверки и разследвания", добави Смирнов. 

 

След края на тези проверки Зеленски ще реши дали да внесе във Върховната Рада предложение за получаване на разрешение за уволнението на Венедиктова и отставката на Баканов, обясни той. 

Зам.-шефът на президентската канцелария не изключи възможността Баканов и Венедиктова да бъдат върнати на позициите си и да продължат да изпълняват задълженията си, след като завърши проверката. 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени