Украинският ГЩ: Нашественикът забавя темповете на придвижването си, 31 вражески батальонно-тактически групи са извън строя

За последното денонощие украинските военни са свалили един руски изтребител-бомбардировеч Су-34 и четири хеликоптера

Унищожени руски танкове
Унищожени руски танкове
В началото на седемнадесетото денонощие от руската инвазия в Украйна, украинските защитници продължават да дават достоен отпор на нашествениците и сдържат настъпателната операция на ВС на РФ по всички направления, съобщава ГЩ на ВСУ. 
 
В своята оперативна сводка от ГЩ добавят, че при противника са регистрирани големи загуби в жива сила и техника в Полеския, Северския и Южнобужския оперативни райони. "Врагът там е спрян и се опитва да се укрепи на по-рано завзети позиции. На Донецкото направление опитите на окупаторите да се придвижат напред са спрени в отделни направления, а в останалите съществeно са забавени", съобщават от там. 
 
От началото на руската инвазия 31 батальонно-тактически групи, действащи на територията на Украйна са загубили своята боеспособност. 
 
Информацията на ГЩ на ВСУ показва, че повечето подразделения от ВС на РФ, които са в непосредствен боен досег с подразделения на ВСУ, демонстрират деморализираност, морално-психологическото им състояние продължава да се снижава, продължава предаването в плен на цели групи руски войници. "Врагът изпитва голям проблем с комплекуването на резерва си", добавят от ГЩ на ВСУ. 
 
За последното денонощие украинските военни са свалили един руски изтребител-бомбардировеч Су-34 и четири хеликоптера. Дронове "Байрактар" разрушиха руски център за РЕБ (радио-електронна борба).


Изтребителната авиация на ВВС на Украйна, която оперира със самолети Су-27 и МиГ-29, при значително числено преимущество на противника, е провела на 11 март десет въздушни боеве по няколко направления и се е завърнала в базите си без никакви загуби. 
 
Тактическа група от ВВС на Украйна, включваща бомбардировачи Су-24м, щурмови самолети Су-25, хеликоптери Ми-24 са осъществили около десет нападения срещу танкови колони на противника, по време на които по врага са нанесени мощни ракетно-бомбардировъчни удари, причинили загуби в жива сила и бронирана техника. 

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени