Украинският парламент гласува за уволнението на главната прокурорка и началника на Службата за сигурност на Украйна

Против Венедиктова са гласували 264 депутати във Върховната Рада

Главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова
Главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова Източник: Державне бюро розслідувань/Facebook

Украинският парламент гласува за уволнението на главната прокурорка Ирина Венедиктова и на началника на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Иван Баканов, което беше предложено от президента Володимир Зеленски, съобщи Франс прес, като цитира изявления на депутати.

 

"Парламентът гласува за прекратяване на задълженията на Ирина Венедиктова на поста генерален прокурор", съобщи в Телеграм депутатът Давид Арахамия. Няколко други депутати обявиха и уволнението на Баканов.

 

За уволнението на Баканов, приятел от детинство на президента Зеленски, са гласували 265 депутати при необходим минимум от 226. Против Венедиктова са гласували 264, съобщиха в Телеграм депутатите Олексий Гончаренко и Ярослав Железняк.

 

В неделя вечерта украинският държавен глава обяви отстраняването на двамата висши чиновници, като ги обвини в недостатъчни усилия в борбата срещу шпионите на Москва и колаборационистите. Вчера Зеленски обяви и "кадрова ревизия" в рамките на СБУ. Най-малко трима високопоставени служители на това ведомство бяха заподозрени в държавна измяна през последните месеци.

 

"Всички очакваха" от уволнените вече чиновници "по-осезаеми резултати" в "разчистването на колаборационисти и предатели", инфилтрирани в техните структури, уточни вчера помощник-началникът на президентската администрация Андрий Смирнов.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени