Украинският първи дипломат Кулеба: Западът е на път към обща победа срещу Русия

Блинкен похвали "забележителната смелост" на украинската армия и народ и обеща американската подкрепа "да продължи толкова, колкото се наложи", за да бъде победена Русия

Срещата на Антъни Блинкен с Дмитро Кулеба
Срещата на Антъни Блинкен с Дмитро Кулеба Източник: Twitter

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба заяви днес, че Западът е на път към "обща победа" срещу Русия, като същевременно приветства военната помощ, направила възможно отвоюването на южния град Херсон. Украинският национален химн прозвуча вчера в Херсон, след като Москва изтегли от града руските сили.

 

"Малцина вярваха, че Украйна ще оцелее", каза Кулеба на срещата си с американския държавен секретар Антъни Блинкен в кулоарите на срещата на високо равнище на държавите от Югоизточна Азия в Камбоджа. "Само заедно можем да надделеем над Русия и да я прогоним от Украйна. На пръв път сме", добави Кулеба.

 

 

"Това се случва сега и нашата победа ще бъде наша обща победа – победа на всички миролюбиви държави по света", допълни украинският първи дипломат. Кулеба каза, че украинците, които празнуват освобождението на Херсон, са благодарни и трогнати до сълзи от решението на САЩ да изпрати на Киев военна помощ за милиарди долари.

 

Блинкен похвали "забележителната смелост" на украинската армия и народ и обеща американската подкрепа "да продължи толкова, колкото се наложи", за да бъде победена Русия. По-рано, на среща с австралийския премиер Антъни Албанезе в кулоарите на форума на АСЕАН  Кулеба каза, че борбата за освобождение на Украйна ще продължи.

 

"Докато войната продължава, а виждаме, че Русия мобилизира още наборници и доставя допълнителни оръжия в Украйна, все така, разбира се, ще разчитаме на вашата продължаваща подкрепа", каза още Кулеба. През октомври Австралия обеща на Украйна още 30 бронирани машини "Бушмастър" и изпрати 70 австралийски военни във Великобритания, където да обучават украински войници.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени