Украинският премиер: Нашите защитници в Мариупол не са се предали

Украйна ще поиска помощ от 5 милиарда долара от МВФ и Световната банка

Денис Шмигал
Денис Шмигал Източник: Wikipedia

Останалите в южния пристанищен град Мариупол украински военни продължават съпротивата, като отхвърлят искането на руснаците да се предадат, заяви украинският премиер Денис Шмигал.

 

"Градът все още не е паднал", каза той в предаването "Тази седмица" на американската телевизия NBC. По думите му някои части на обсадения град все още са под контрола на украинските сили.

 

Шмигал каза още, че другата седмица Украйна ще поиска допълнителна финансова помощ по време на пролетната среща на Международния валутен фонд и Световната банка, която ще се състои във Вашингтон. "Нуждаем се от още пари, за да изпълняваме хуманитарните и обществените си задължения", заяви украинският премиер. "Към момента икономиката ни работи наполовина, така че се нуждаем от финансова подкрепа", обясни той.

 

В момента в Украйна има бюджетен дефицит от около 5 милиарда долара на месец, каза още украинският премиер. Междувременно Европейският съюз съобщи, че ще отпусне още 50 милиона евро за да помогне на Украйна да се справи с хуманитарната криза, предаде ДПА.

 

Украйна ще получи 45 милиона евро за хуманитарни проекти, а останалите 5 милиона са предвидени за проекти в съседна Молдова, която от началото на войната прие стотици хиляди украински бежанци. Парите са част от пакета от един милиард евро, който Европейската комисия отпусна миналата седмица на донорската конференция "Подкрепа за Украйна".

 

ЕС съобщи, че до момента е предоставил общо 143 милиона евро за хуманитарна подкрепа на засегнатите от руската инвазия, отбеляза БТА.

Още от "Светът"

Окончателно: Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Най-големият от четирите законопроекта е този за помощ за Украйна. Той предвижда помощ за Киев в размер на $60,84 млрд., с която украинските сили да продължат борбата си срещу Русия

Прочетете повече прочетете повече

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени