Украинският президент обеща силен отговор след нападението срещу негов съветник

Зеленски казва, че стрелбата по колата на негов приятел e като "поздрав" към него

Володимир Зеленский (вдясно) и Серхий Шефир (вляво)
Володимир Зеленский (вдясно) и Серхий Шефир (вляво) Източник: Pixabay

Украинският президент Володимир Зеленски обеща днес "силен отговор" след опита за убийство на неговия  съветник Серхий Шефир, нападение, което смята за насочено срещу усилията за реформиране на Украйна, предаде Франс прес. "Отговорът ще е силен", заяви Зеленски във видеоклип, записан в Ню Йорк, където той участва в Общото събрание на ООН. Той подчертава, че не знае кой е поръчал изстрелите срещу първия му съветник Серхий Шефир.

 

Зеленски казва, че стрелбата по колата на негов приятел, като "поздрав" към него, е проява на слабост, но отговорът ще е силен. Той обещава да продължи борбата си срещу престъпността и срещу влиятелните финансови групировки и уверява, че станалото няма да повлияе на силата на неговия екип.

 

Украински местен телевизионен канал съобщи, че по колата на Шефир, от страната на шофьора може да се видят поне 19 дупки от куршуми, предаде Ройтерс. Според украинския президент нападението може да е било организирано от вътрешни или външни сили.

 

Лидерът на политическата партия на Зеленски "Слуга на народа" Олександър Корниенко, каза, че участието на Русия в нападението също не трябва да бъде изключвано. "Руска следа не трябва да бъде напълно изключвана. Знаем умението им да организират терористични атаки в различни държави, каза Корниенко пред журналисти.

 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че предположенията за руско участие са много далече от истината. "Те нямат нищо общо с действителността", посочи Песков. Говорителят каза още, че опитите покушението срещу Шефир да бъде свързано с руска следа могат да бъдат обяснени с "прекалено екзалтирано емоционално състояние", предаде ТАСС.

 

Самият Серхий Шефир заяви, че "нападението срещу него е целяло да сплаши ръководството на Украйна". "Покушението е било извършено с цел сплашване на висшия ешелон на властта", заяви Шефир на съвместен брифинг с вътрешния министър Денис Монастирски.

"Мисля, че това няма да уплаши президента", добави той.

 

Колата, с която Шефир се е движил днес в Киев, бе обстреляна с автоматично оръжие. Той остана невредим, а шофьорът му бе ранен. Полицията в Украйна разследва три версии за покушението срещу Серхий Шефир, предаде Франс прес.

 

Началникът на полицията Ихор Клименко заяви на брифинг, че днешното нападение с автоматично оръжие срещу колата на Шефир може да е свързано с неговата работа, може да е целяло оказване на натиск над украинските лидери, а може и да е било опит за дестабилизиране на Украйна.

 

В последния случай не се изключва участието на спецслужби на друга държава, каза той.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени