Украинският президент: Русия готви държавен преврат в Украйна на 1 и 2 декември

Имаме не само агентурна информация, имаме дори и аудио информация, разкри Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски и олигархът Ринат Ахметов
Украинският президент Володимир Зеленски и олигархът Ринат Ахметов Източник: ВКонтакте

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че е получил информация за подготовката на държавен преврат в страната на 1 декември. По думите му, който той каза по време на пресконференция, украинските служби разполагат с аудио материали, на които представители на Русия и Украйна обсъждат участието на олигарха Ринат Ахметов, както и привличането на милиарди долари за тази цел.

 

"Имаме не само агентурна информация, имаме дори и аудио информация, където представители на Украйна с представители на Русия, да го кажем така, обсъждат участието на Ринат Ахметов в държавен преврат в Украйна, който ще привлече милиард долара и така нататък", отбеляза украинският държавен глава по време на пресконференцията.

 

В същото време държавният глава добави, че не вярва в това, както и в участието на бизнесмена. Зеленски смята, че тази информация цели да вкара Ахметов във война срещу него и държавата. "Не вярвам в държавните преврати, както и не вярвам, че Ахметов ще се впусне открито в това", отбеляза той на руски език.

 

Според него Ахметов е въвлечен в тази ситуация от обкръжението си. Президентът го нарече голяма грешка. Той каза още, че е атакуван от медиите, контролирани от олигарха. "Нямам медиен ресурс, за да воювам. Нямам медийни съюзници, смятам, че моят основен съюзник е народът на Украйна", коментира още украинският президент.

 

"Ние сме изправени пред предизвикателства не само от Руската федерация и възможна ескалация - ние имаме големи вътрешни предизвикателства. Получих информация, че на 1 и 2 декември в нашата страна ще бъде организиран преврат", заяви той.

 

Зеленски подчерта още, че страната трябва да разчита на собствените си сили и армия, ако се стигне до конфликт с Русия. По думите му Украйна е "в състояние на война с Русия вече осем години" и всеки ден е възможна ескалация. С оглед на това Киев е напълно подготвен "за всякаква ескалация" и разполага с "реални разузнавателни данни, не само от нашето разузнаване, но и от страните партньори".

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени