Украинският президент Зеленски покани Путин на среща

Зеленски предлага срещата да е "където и да е в украински Донбас, където има война"

Украинският президент Зеленски покани Путин на среща
Украинският президент Зеленски покани Путин на среща Източник: Zonanews

Украинският президент Володимир Зеленски призова руския си колега Владимир Путин да се срещнат в източноукраинския регион Донбас за разговори за прекратяване на конфликта там и за намаляване на напрежението между двете държави, съобщи Ройтерс. Зеленски отправи поканата във видеообръщение, разпространено късно вечерта във вторник. Той освен това призова западните съюзници на Киев да дадат "ясни сигнали", че са готови да подкрепят страната му в противопоставянето с Русия.

 

"Господин Путин, аз съм готов да стигна още по-далеч и ви каня да се срещнем където и да е в украински Донбас, където има война", каза Зеленски. Той допълни, че Украйна иска да сложи край на конфликта чрез дипломация, но е готова да се защити, ако бъде нападната. "Иска ли Украйна война? Не. Но дали Украйна е готова за война? Да", заяви украинският президент.

През последните седмици напрежението между Киев и Москва се засили заради струпването на близо 120 хиляди руски военнослужащи за учения край украинската граница.

 

Русия обяви няколко международни въздушни трасета за "опасни за граждански полети", заради провеждането на мащабни военни учения в Черно море и на полуостров Крим. Ограниченията са за 4 денонощия. В Черно море са предислоцирани 20 морски съда, които извършват учебни стрелби по въздушни цели.

Още от "Светът"

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени