Украинският външен министър: Благодарим на България, че ни приближи до победата над Русия

Българският парламент одобри предоставянето на военна помощ на Киев

Дмитро Кулеба
Дмитро Кулеба Източник: Profi Media

Благодаря на българския парламент за историческото гласуване за предоставянето на първия пакет военна помощ, написа в Туитър украинският външен министър Дмитро Кулеба. Българският парламент одобри изпращането за първи път на военна помощ за Украйна от началото на войната. България беше една от малкото европейски страни, които не участваха в усилията на международната общност да окаже военна помощ на Киев.

 

 

Пълният списък на това, което ще бъде предадено на Киев, е класифициран, но от София казват, че това са предимно леко въоръжение и боеприпаси, пишат световните агенции. В транша не са включени зенитно-ракетни системи и изтребители, от които Киев се нуждае най-много.

 

Въпреки факта, че преди това България не е изпращала директно въоръжени помощи на Украйна, българските оръжейни производители рязко увеличиха износа заради поръчки от други страни. През август България сключи сделка за износ на оръжия на стойност над 500 милиона долара: по-голямата част от произведените оръжия ще отидат за Полша, един от ключовите разпределителни центрове на военна помощ за Украйна.

 

"Броят на страните, предоставящи помощ за сигурността на Украйна, се увеличи с още един важен партньор. Благодаря на българския парламент за неговия исторически глас за предоставянето на първия пакет военна помощ. Ще пристигне скоро, за да укрепи нашата армия и да ни доближи до победата (срещу Русия, бел. ред.)", написа Кулеба.

Още от "Светът"

Окончателно: Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Най-големият от четирите законопроекта е този за помощ за Украйна. Той предвижда помощ за Киев в размер на $60,84 млрд., с която украинските сили да продължат борбата си срещу Русия

Прочетете повече прочетете повече

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени