Украинският външен министър: Най-добрият начин да спрем Путин е да се дадат на Украйна необходимите оръжия

На въпрос как ще взаимодейства с руския външен министър Сергей Лавров, който присъства на заседанието на Съвета за сигурност, Кулеба каза: "Ще спазвам социална дистанция с него"

Дмитро Кулеба
Дмитро Кулеба Източник: АФП

Украинският външен министър Дмитро Кулеба подчерта важността на предоставянето на Украйна на необходимите оръжия и търсенето на отговорност от Русия, за да се избегнат по-нататъшни зверства. Това заяви той пред журналисти в четвъртък преди заседание на високо ниво на Съвета за сигурност на ООН, който обсъжда въпроса за търсене на отговорност на Русия за нейната инвазия в Украйна, съобщи Укринформ.

 

"Принципът на териториалната цялост на всяка държава-членка е изключително важен. Ето защо ние ще използваме тази възможност за по-нататъшна консолидация на миролюбивите държави-членки на ООН. Най-добрият начин да предотвратим по-нататъшни руски зверства, да спрем Путин, е да да предостави на Украйна всички необходими оръжия, които ще ни позволят да освободим нашите територии и да спасим хората от убийства, мъчения, изнасилвания и други престъпления, извършени от руската армия на украинска територия", каза Кулеба.

 

Що се отнася до борбата срещу безнаказаността, на Международния наказателен съд (МНС) трябва да бъдат дадени всички възможности да преследва виновните за престъпления срещу човечеството, военни престъпления и престъпления геноцид, както и да създаде специален трибунал, който да съди Русия за престъплението агресия, каза Кулеба.

 

Според него обаче "по правни причини МНС не може да направи това, но престъплението агресия не трябва да остава ненаказано". Той каза, че Русия "никога няма да ратифицира поправка, която позволява тази страна да бъде съдена за престъплението агресия":
"Но съм сигурен, че ще намерим изход. Ще намерим решение. Справедливостта също е оръжие и е важно да го използваме пълноценно", каза Кулеба.

 

Украйна ще работи с всички страни, които са готови да се борят с безнаказаността и да се противопоставят на злото на международните престъпления, добави той.

"Нищо няма да ни спре. Справедливостта и специалното международно правосъдие отнема време, но ви уверявам, че заедно ще победим и справедливостта ще възтържествува", каза Кулеба.

 

На въпрос как ще взаимодейства с руския външен министър Сергей Лавров, който присъства на заседанието на Съвета за сигурност, Кулеба каза: "Ще спазвам социална дистанция с него". В четвъртък, като част от седмицата на високо равнище на 77-та сесия на Общото събрание, Съветът за сигурност на ООН провежда заседание за борба с безнаказаността във връзка с руската война в Украйна.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени