Украинският военен министър: Новото западно оръжие ще ни позволи да си върнем окупираните територии

Това заяви в интервю за CNN министърът на отбраната на Украйна Алексей Резников

Алексей Резников
Алексей Резников Източник: Telegram

Оръжието, което ще получат Въоръжените сили на Украйна от САЩ и други западни партньори, ще ни помогне да си върнем окупираните от Русия територии, в това число Донбас и Крим. Това заяви в интервю за CNN министърът на отбраната на Украйна Алексей Резников. 

 

По думите му "Крим е стратегическа цел за Украйна, тъй като това е украинска територия". Резников уточни, че Киев ще се придвижва към постигането на тази цел крачка по крачка. 

 

Първата стъпка ще бъде стабилизацията по места, за да бъдат съкратени загубите от бойните действия. Вторият етап ще бъде отблъскване на руските войски до позициите им преди нахлуването на 24 февруари. 

 

И чак на третия етап, заявява в интервюто украинският военен министър, ще се случи обсъждането между Украйна и нейните партньори как да бъдат "освободени територии, вкл. Крим".

 

На въпрос дали няма да провокират Русия с подобни опити за връщане на Крим с военни среддства, министърът на отбраната заявява, че това няма значение. 

 

"Това е без значение. Руснаците ще го видят и в Херсон, и в Запорожието, ще го видят и в Мариупол (...) това са украински земи, Крим също е украинска земя", добавя той. 

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени