Украинското контраразузнаване разкри руски шпиони в ГУРМО, външното разузнаване на Украйна и СБУ

Издавали са секретни данни на ФСБ за украински ядрени централи, отбраната на Одеса и Харков

Предатели задържани в Украйна
Предатели задържани в Украйна Източник: Пресцентър на СБУ

В Украйна бяха задържани петима предатели, които са работили във военното разузнаване и СБУ и са изнесли в Москва секретни данни за атомни електроцентрали, Харков и отбраната на Одеса. Според Службата за сигурност на Украйна (СБУ) е неутрализирана мощна агентурна мрежа на военното контраразузнаване на ФСБ, в която са влизали бивши и настоящи служители на специалните служби на Украйна.

 

Твърди се, че в резултат на многоетапна спецоперация в различни региони са задържани бивши служители на Главното управление за разузнаване на Министерството на отбраната (ГУРМО), Службата за външно разузнаване на Украйна, както и служител на регионалното управление на СБУ, съобщава УНИАН.

 

Украинско военно разузнаване (ГУРМО)
Украинско военно разузнаване (ГУРМО) Източник: Telegram

Според разследването обвиняемите са поддържали връзка с един и същ водещ офицер - служител на руската ФСБ, който сега се намира във временно окупирания Крим. Задачата на вражеските агенти беше да предоставят на агресора разузнавателна информация за Силите за отбрана и стратегически важните енергийни обекти на Украйна.

 

ФСБ
ФСБ Източник: ФСБ

Установено е, че бившият служител на външното разузнаване е бил вербуван от ФСБ още преди пълномащабното нахлуване, докато е бил на служба. Оттогава той събира информация за базите на украинските военни, а след 24 февруари 2022 г. и за каналите за транспортиране на чуждо оръжие за Украйна. Той също така предава секретна информация на ФСБ за особеностите на системата за експлоатация и сигурност на атомните електроцентрали в Ровно и Хмелницки.

 

Предатели задържани в Украйна`
Предатели задържани в Украйна` Източник: Пресцентър на СБУ

Според СБУ за максимална секретност подсъдимият не е изпращал информация по телефона. Той предава разузнавателна информация чрез съучастник, който пътувал в чужбина като доброволец и лично е докладвал на служителя на вражеската специална служба. Бившият разузнавач е предавал особено чувствителна информация на флашка чрез контрабандисти от граничните райони на Украйна.

 

От украинското контраразузнаване съобщават, че друг агент, който преди това е служил в Главното управление за разузнаване (ГУРМО), е предавал лични данни на украинските защитници на агресора. Друг обвиняем, служител на Службата за сигурност на Украйна, е разузнавал геолокациите на укрепленията и инженерните бариери в близост до бреговата линия на Одеска област и ги е предавал на окупаторите.

 

"ФСБ вербува членове на групата, използвайки, наред с други неща, заплахи, че ще убие семействата им. Освен това, за всяка изпълнена задача нападателите са получавали средства от Руската федерация", се казва в доклада.

 

СБУ публикува част от разпита на един от обвиняемите, където той признава, че няколко пъти е получавал пари по банкова карта - "около 1000 долара". От комуникацията му с "възложителя" следва, че той е вербувал в редиците на предателите офицер от работната група - негов приятел.

 

"Сега следователите от Службата за сигурност са информирали петима членове на руската агентурна мрежа за подозрение по член 111 от Наказателния кодекс на Украйна (държавна измяна). Наложена им е мярка "задържане под стража". Води се разследване, за да бъдат изправени пред правосъдието всички вражески поддръжници", заявиха от СБУ.

Още от "Светът"

Законът за "чуждестранните агенти" в Грузия доведе до сблъсъци между протестиращите и полицията

Лидерът на основната опозиционна в Грузия Леван Хабеишвили бе набит при вчерашен протест срещу законопроекта за чуждестранните агенти в столицата Тбилиси

Прочетете повече прочетете повече

Антъни Блинкен: Дори Съветите не произвеждаха толкова бързо оръжия, колкото Русия в момента

Западът трябва да направи всичко възможно, за да превърне нападението на Русия срещу Украйна в стратегическо поражение за Москва, добави държавният секретар на САЩ

Прочетете повече прочетете повече

САЩ отхвърлиха възможността Международният наказателен съд да разследва Израел

Нетаняху се опасява, че главният прокурор на МНС Карим Хан може тази седмица да издаде международни заповеди за арест за него, министъра на отбраната Йоав Галант и началника на Генералния щаб Херци Халеви

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени