Украинското МВнР: Атаките на руските дронове срещу украинските пристанища представляват сериозна заплаха за безопасността на корабоплаването по река Дунав

Изявление на Председателя на Дунавската комисия, Директор на политическия отдел на Министерството на външните работи на Украйна Любов Непоп

МВнР на Украйна
МВнР на Украйна Източник: МВнР на Украйна

Атаките на руските безпилотни летателни апарати тип "Шахед-136" на пристанищната инфраструктура на дунавските пристанища на Одеска област нанасят  значителни щети на икономиката на Украйна и представлява сериозна заплаха за безопасността на корабоплаването по река Дунав, което се счита от световната общност като последователен опит за подкопаване на глобалната продоволствена сигурност и е неприемливо престъпление срещу човечеството.

 

Престъпните действия на Русия по отношение на атаката срещу украинската пристанищна инфраструктура на река Дунав създават заплахи за изпълнението на инициативата на Секретариата на ДК "Дунавски път на солидарност за търговия между ЕС и Украйна", която се изпълнява в сътрудничество с Европейската комисия в рамките на Пътищата на солидарността за гарантиране на непрекъснатостта на търговията и по-специално износа на селскостопански продукти от Украйна.

 

Миналата година по инициатива на Украйна с решение на сесията на Дунайската Комисия беше разпуснат Подготвителен Комитет на Дипломатическата Конференция по преразглеждане на Конвенцията за режима на корабоплаването по река Дунав от 1948 г. с представители на русия и беше създаден нов, в чийто състав влязоха само крайдунавските държави (без представители на РФ).

 

Украйна призовава да предприемат всички възможни мерки Русия да бъде  лишена от членство в ДК и  да бъде подведена под отговорност за увреждане и унищожаване на гражданска инфраструктура по река Дунав и Черно море.

Още от "Светът"

Фон дер Лайен обвини германската крайна десница в "пропаганда за Путин" и "шпионаж в полза на Русия"

Председателката на ЕК изключи каквото и да било сътрудничество по европейски въпроси с групата, към която принадлежи АзГ - "Идентичност и демокрация", в която влиза и френската партия "Национален сбор"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени