Украинското разузнаване: Двама руски генерали са сред ранените при атаката над Севастопол

Ген. Буданов не потвърди съобщението по-рано за вероятната ликвидация на командващия Черноморския флот на РФ адмирал Виктор Соколов

Генерал Александър Романчук и Олег Цеков (вдясно)
Генерал Александър Романчук и Олег Цеков (вдясно) Източник: УНИАН

В резултат на атаката на Украйна срещу щаба на руския Черноморски флот в Севастопол са загинали най-малко 9 души. Ранени са 16 души, сред които най-малко двама руски генерали, заяви ръководителят на Главното разузнавателно управление на Украйна Кирил Буданов, цитиран от УНИАН.

 

Сред ранените е командирът на групата генерал-полковник Александър Романчук. Той е в тежко състояние. Друг пострадал е началникът на щаба генерал-лейтенант Олег Цеков. "Все още се установява броят на ранените редови военнослужещи, които не са служители на щаба. Това са военнослужещи, които са на пост, охрана и така нататък - те не са включени в списъка, който ви съобщих", каза Буданов.

 

Александър Романчук, командир на групировката на руските сили в запорожското направление, е получил званието генерал-полковник през 2023 г. Генерал-лейтенант Олег Цеков е командир на 200-та мотострелкова бригада от крайбрежните войски на Северния флот на ВМФ на Русия.

 

Буданов не потвърди информацията за вероятно ликвидиране на командващия руския Черноморски флот адмирал Виктор Соколов. Според него разузнаването събира данни от всички източници. Той обаче не каза дали за нападение срещу централата са използвани ракети западно производство.

 

На 22 септември ракети удариха щаба на руския Черноморски флот в окупирания Севастопол. Руското министерство на отбраната призна за удара, но съобщи за един загинал, който впоследствие бе "прекласифициран" като "изчезнал безследно".

 

Въоръжените сили на Украйна официално потвърдиха атаката срещу щаба на руския Черноморски флот. Според отдела за стратегически комуникации на кабинета на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна целта е била поразена в резултат на успешна атака.

 

Използвани са ракети Storm Shadow. "Силите за отбрана на Украйна нанесоха успешен удар срещу командния щаб на руския Черноморски флот във временно окупирания град Севастопол", обяви украинската армия в "Телеграм". Тя не даде подробности.

Още от "Светът"

Украйна и балтийските страни ще бойкотират срещата на ОССЕ в Скопие заради участието на Сергей Лавров

Присъствието на Лавров поражда риск "от легитимиране на един агресор, каквато е Русия, като пълноправен член на нашата общност от свободни страни, се казва в тяхно съвместно изявление

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени