Украинското външно министерство отговори на Орбан: Трябва да се призовава не към отмяна на санкциите, а към тяхното засилване

Санкциите помагат държавата-агресор да бъде привлечена към отговорност за своите престъпления, а също така да се отслабят нейните възможности за по-нататъшното водене на войната

МВнР на Украйна
МВнР на Украйна Източник: МВнР на Украйна

МВнР на Украйна реагира на призива на унгарския премиер Виктор Орбан да бъдат снети санкциите срещу Русия. От институцията не са съгласни с твърденията за тяхната неефективност и отблеязаха необходимостта от увеличаване на ефективните стъпки по сдържането на руската агресивна политика. 

 

Този коментар направи говорителят на украинското МВнР Олег Николенко за изданието OBOZREVATEL. Той припомни, че санкциите са били наложени като на започнатата от Русия пълномащабна война срещу Украйна, която вече доведе до десетки хиляди загинали украински гарждани, разруши стотици хиляди обекти на критичната инфраструктура и принуди милиони хора да напуснат домовете си. 

 

"Санкциите помагат държавата-агресор да бъде привлечена към отговорност за своите престъпления, а също така да се отслабят нейните възможности за по-нататъшното водене на войната. Европейската икономика се уврежда не от санкциите, а от хибридната война на Русия. Газовата криза в Европа е създадена в Кремъл, за да се подкопае благосъстоянието на европейските държави", подчерта говорителят на украинското МВнР. 

 

Олег Николенко изрази увереност, че унгарският президент би трябвало да призовава не към отмяна на санкциите срещу Русия, когато руската армия хладнокръвно убивя украински деца във Виница, Харков, Николаев и други градове, а точно обратното - да инициира увеличаване на ефективните стъпки за сдържането на руската агресивна политика. 

"Важно е да се погледне истината в очите: отговорност за началото и продължаването на войната носи изключително русия. И само когато бъде принудена към мир, благодарение на общи усилия и единство, едва тогава може да се гарантира, че и Украйна, и Унгария, и Европа като цяло ще се върнат към нормалния живот", подчертава Николаенко. 

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени