Украинците ликвидираха цял батальон мобилизирани рашисти, жертвите са над 500

Информацията за стотиците загинали окупатори се потвърждава и от съпругите на двама от мобилизираните

Руски военни, руски окупатори
Руски военни, руски окупатори Източник: Telegram

ВСУ успя дя ликвидира цял батальон мобилизирани руснаци от Воронежка област в района на Сватово, Луганска област. Загиналите са стотици, съобщава  УНИАН  като се позовава на руското издание "Верстка". 

 

Изданието цитира оцелял руски войник и роднини на мобилизираните мъже, които казват, че това се е случило близо до село Макеевка. Руският военнослужещ Алексей Агафонов, с когото вестникът се е свързал, смята, че там може да са убити повече от 500 души.

 

Според разказа на оцелелия руски войник мобилизираните мъже са били обучавани във военна част 2079. Командирът на батальона им обещал, че ще ги заведе в района на Сватово, където ще се присъединят към така наречената "териториална отбрана" на 15 километра от фронтовата линия. Въпреки това през нощта на 2 ноември 2022 г. целият батальон е отведен на линията на съприкосновение.

 

"Стовариха ни, казаха ни да се окопаем, имахме по три лопати на батальон, нямаше никакви провизии. Окопахме се, както можахме, а на сутринта започна обстрелът - артилерия, "Град" (РСЗО, бел. на ред.), минохвъргачки, хеликоптери... Отвсякъде ни разстрелваха. Когато всичко започна, офицерите веднага избягаха. В паузите между обстрелите се опитвахме да се окопаем, но веднага бяхме прехванати от хеликоптерите и просто ни избиха. От 570 души само 29 са невредими, други 12 са ранени. Всички останали са убити", каза Агафонов.

 

В същото време, според руския военен, поне още един батальон от мобилизирани руснаци е бил разбит на тези позиции. "По телевизията показват, че всичко е красиво, но в действителност не е. Тук, в Луганска област, на фронтовата линия хвърлят мобилизираните. Когато се оттегляхме видяхме, че офицери няма. Те, както и тези по договор и доброволците, са далеч назад. Нас, мобилизираните, ни хвърлят напред", отбелязва той.

 

Информацията за стотиците загинали окупатори се потвърждава и от съпругата на един от мобилизираните - Злата. "Повече от половината са загинали", казва тя.

 

Освен това информацията се потвърждава и от съпругата на друг оцелял мобилизиран мъж - Людмила Черних.

 

"Той ми се обади сутринта от чужд номер и ми разказа какво се е случило... Те са останали да копаят отбранителната линия, но са попаднали  под минохвъргачен обстрел и някакси са се добрали до Сватово, където сега се крият. Страхуват се да отидат където и да било, дори до контролно-пропускателните пунктове. Командването ги е изоставило и те не знаят какво да правят, просто молят за помощ", споделя тя.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени