Украинците окончателно запазиха Харков, рашистите бягат панически

Продължават и боевете за "Азовстал"

Руски войски - хеликоптер
Руски войски - хеликоптер Източник: ГЩ на ВСУ

Руските военни са напуснали напълно позициите си около Харков. За това съобщават аналитичите от американския Институт за изследване на войната (ISW).  "Това дава основание да се каже, че Украйна спечели битката за Харков. Украинските сили не позволиха на руските войски да обкръжат града, да не говорим за неговото превземане", пишат от ISW. 

 

Според прогнозите на анализаторите от института, руските окупатори ще се опитат да задържат позициите си на запад от Волчанск, за да съхранят сухпътните линии за връзка (GLOC) от Белгород до Узюм, но не е ясно дали ще постигнат успех. 

 

Основните усилия на руските агресори както и преди са съсредоточени в опити да обкръжат Северодонецк и Лисичанск от север и юг. Руските окупатори, настъпващи по посока на Попасна, не са постигнали прогрес за последното денонощие. 

 

Руските военнопрестъпници са възстановили настъпателните си операции в направление на Славянск, но до 13 май не са постигнали никакъв успех. 

 

Рашистите са извършили още един неуспешен щурм на Александровка, в опит да форсират река Северский Донецк, където през последните дни загубиха два батальона и около 70 единици бронирана техника и танкове - истински погром, който им устроиха украинските защитници.

 

Продължават и боевете за "Азовстал". 

Още от "Светът"

Ген. Каволи: Победата на Украйна няма да е достатъчна - Русия ще бъде заплаха в продължение на много години

Кремъл се опитва да възстанови загубите си в Украйна, за да концентрира основните си сили в западните райони на Руската федерация, заяви командващият силите на САЩ в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени