Украинците причиниха щета на руските орки за 750 млн. долара, потапяйки крайцера "Москва"

Представете си американският самолетоносач USS "Джордж Вашингтон" да тръгне към дъното на Тихия океан

Руският ракетен крайцер Москва
Руският ракетен крайцер Москва Източник: LPN

Потапянето на един от символите на модерния руски флот - ракетният крайцер "Москва" - още не може да бъде възприето като реалност от Русия. Затова и досега там не признават, че загубата е в резултат от прецизен украински удар с ракета "Нептун" - изцяло украинска модерна разработка.

 

Това бе един от най-важните военни кораби на Русия  и загубата му е зашеметяващ удар за страната - независимо дали корабът е потънал след случаен пожар, както твърди руското министерство на отбраната, или след като е бил ударен от ракети, както твърди Украйна,  пише  "Ню Йорк Таймс".

 

Дълъг 186 метра и с водоизместимост 12 000 тона, "Москва" беше един от най-големите кораби на руския флот и флагманът му в Черно море. От векове Черно море е от стратегическо значение за Русия. Крайцерът, който потъна в петък, беше използван от руските въоръжени сили при офанзивата им в Сирия, както и по време на руско-грузинската война. 

 

Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари, ракетният крайцер беше използван за нанасяне на ракетни удари по различни населени места в Украйна. Черноморският флот на РФ изолира Украйна от морето и прекъсна икономическия ѝ жизненоважен достъп до него. Въпреки че според военните анализатори загубата на "Москва" няма да реши драстично изхода от войната, това е срам за руски военни, които похарчиха милиарди долари, за да модернизират оръжията си.

 

Според "Форбс" загубата на кораба "Москва" струва на Русия 750 милиона долара, което е най-скъпата ѝ военна загуба до момента във войната. Военният кораб бе и символ на национална гордост за руснаците. Самият факт, че носи името на столицата на федерацията, носи символика.

 

Представете си американският самолетоносач USS "Джордж Вашингтон" да тръгне към дъното на Тихия океан. Загубата на крайцера "Москва" е сериозен удар по престижа на армията на Владимир Путин, която по думите му е "безаналогова". "Москва" вече е история.

Още от "Светът"

Аржентина поиска да стане глобален партньор на НАТО, след като заяви, че вижда нови заплахи за сигурността си

Министърът на сигурността Патрисия Булрич заяви в интервю, че на територията на Боливия и Чили действат въоръжени групировки, свързани с Иран

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени