Украинците свалиха руски стратегически бомбардировач Ту-22 на 300 км навътре в Русия (ВИДЕО)

Говорителят на ВВС на украинските въоръжени сили Иля Евлаш нарече унищожаването на Ту-22М3 "вендета за това, че руската стратегическа авиация атакува мирни градове, където загинаха цивилн

Сваленият руски бомбардировач Ту-22
Сваленият руски бомбардировач Ту-22 Източник: Telegram/MASH

Украинската армия заяви, че е свалила руски стратегически бомбардировач Ту-22 след днешната руска атака с ракети и дронове срещу Украйна.

"За първи път зенитно-ракетни подразделения на ВВС в сътрудничество с военното разузнаване на Украйна свалиха стратегически бомбардировач с голям обсег на действие Ту-22М3, който може да носи ракети Х-22, използвани от руската армия за атаки срещу украинските градове", съобщи командирът на украинските ВВС Микола Олешчук в Telegram, цитиран от УНИАН.

 

Руският Ту-22МЗ беше свален с помощта на ракетен комплекс С-200, заяви началникът на украинското военно разузнаване ген. Кирил Буданов, пише РБК-Украйна.

 

 

"Успяхме да свалим Ту-22МЗ на разстояние около 300 километра от Украйна, използвайки същите средства, с които по-рано ударихме руския самолет за далечно радиолокационно откриване и управление А-50", каза Главното управление за разузнаване на Министерството на отбраната, добавяйки, че след удара Ту-22МЗ успял да лети до района на Ставропол, където паднал и се разбил.

 

ГУРМО публикува видеозапис от работата на ракетчиците и подчерта, че това е първото успешно унищожаване на стратегически бомбардировач във въздуха по време на бойна задача от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

 

Представителят на ведомството Андрей Юсов добави, че друг самолет е следвал Ту-22МЗ и бил принуден да се обърне, след като украинските въоръжени сили са свалили ракетоносеца.

 

На свой ред говорителят на ВВС на украинските въоръжени сили Иля Евлаш нарече унищожаването на Ту-22М3 "вендета за това, че руската стратегическа авиация атакува мирни градове, където загинаха цивилни". По радио "Свобода" той съобщи още, че в петък силите за ПВО за първи път са свалили две ракети Х-22, изстреляни от този бомбардировач.

 

Сваленият руски бомбардировач Ту-22
Сваленият руски бомбардировач Ту-22 Източник: Telegram/MASH

"Днес е мрачен ден в руските пропагандни медии. Мисля, че те ще бъдат много, много нещастни там. Всичко се случва за първи път. За първи път свалихме "Кинжал" и за първи път свалихме "Циркон". Сега за първи път е свален Ту-22. Сега чакаме Ту-95", добави Евлаш.

 

Източници на РБК-Украйна в отбраната съобщиха, че бомбардировачът е бил свален от зенитно-ракетен комплекс С-200, който е модифициран от специалисти на военното разузнаване.

 

Един от членовете на екипажа на руския бомбардировач, който според Русия се е разбил в Красногвардейския окръг на Ставрополския край, е загинал. Издирването на четвъртия летец продължава, съобщи в канала си в Telegram, губернаторът на региона Владимир Владимиров, цитиран от ТАСС.

 

По-рано днес руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс, съобщи, че стратегически бомбардировач Ту-22М3 се е разбил тази сутрин в южната част на Ставрополския край. Министерството първоначално обяви, че четиримата пилоти на бомбардировача са катапултирали и трима от тях са били спасени и че продължава издирването на четвъртия член на екипажа. Според отбранителното ведомство катастрофата изглежда е била причинена от техническа неизправност.

 

ТУ-22 се използва често от руската армия за извършване на удари с крилати ракети по Украйна. Самолетите са базирани на летища в далечния Изток, за да бъдат недостижими за удари от украинските дронове.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени