Украинците удариха руска военна база в окупирания Бердянск

В базата руснаците са разположили военна техника и боеприпаси, в това число и ракети за установки С-300

ЗРК С-300
ЗРК С-300 Източник: МО на РФ

Украинската армия е нанесла удар по логистична база на руснаците край Бердянск, съобщиха живеещи близо до мястото на атаката в социалните мрежи в интернет. Информацията за експлозии е потвърдена и от представители на проруската администрация и от лоялните на Киев структури на местното самоуправление. Вече два часа не спират експлозиите в района на окупирания от руските сили Бердянск,  съобщи и мелитополският сайт ria-m.tv.

 

Според портала взривовете са резултат от действията на артилерията и ракетите на ВСУ и идват от едно от селата край Бердянск, в което руснаците са разположили военна техника и боеприпаси, в това число и ракети за установки С-300. Очакват се подробности за целта и постигнатите резултати от Генералния щаб на ВСУ.

 

Ударената точка е била логистичен пункт на руската армия, където е базирано въоръжение откъдето са снабдявани частите на Москва в района. Всяка нощ оттам са излизали на позиции разчети на руската армия и са провеждали атаки срещу цивилни обекти в Запорожие и околните селища. Обектът, както и движението на установките и ракетите за тях са били наблюдавани в продължение на седмица от украински разузнавателен отряд под името "Бандерлоги", а в четвъртък ВСУ е провело атаки срещу базата на руската армия.

 

"В авиобазата в окупирания Бердянск са станали три мощни взрива, а след тях още 15 с по-малка сила. Взривовете са предизвикали широкомащабен пожар. Всички автомобили на "Спешна помощ" и пожарната, които се намират на разположение в града, са заминали на мястото на инцидента", коментира ръководителката на градската военна администрация на Бердянск Виктория Галицина.

 

Според коментари в социалните мрежи и информация на новинарските сайтове два часа след удара експлозиите продължават. От оперативния щаб на лоялния към Киев Бердянски изпълком обяви, че чака официална информация от генералния щаб на украинската армия.

 

Няколко часа след взривовете в Бердянск WarMonitor съобщи в Twitter за експлозии и на летището в Мелитопол. За взривовете там потвърждава и кметът на града отпреди руската окупация Иван Фьодоров.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени