Украинците унищожиха "гордостта" на руския ВПК - ЗРК "Тор"

Русия има само 12 подобни зенитно-ракетни комплекса

Унищожената ЗРК "Тор"
Унищожената ЗРК "Тор" Източник: Facebook

Украинските артилерийсти унищожиха "гордостта" на руската отбранителна промишленост, "убиецът на байрактарите", арктическата система за противовъздушна отбрана Tor-M2DT. Това съобщи във 406-а отделна артилерийска бригада от морската пехота на ВМС на въоръжените сили на Украйна.


"Тези комплекси, които са на въоръжение само в 80-а мотострелкова бригада от бреговите войски на Северния флот на руския флот, които влязоха в окупирана Украйна през декември миналата година", пише в съобщението.

 

ЗРК "Тор" е унищожен най-вероятно от високоточен снаряд "Excalibur ". Общо Русия има на въоръжение само 12 комплекса от тази модификация, способни да работят при арктически температура от -50 °.

 

Всяка такава система за противовъздушна отбрана има две машини: първата е машина за екипажа и управление на огъня, втората е машина с радарна станция и два модула за изстрелване на четири зенитни ракети от типа 9M331 или 9M332.

 

"Зенитно-ракетната система на стойност над 25 милиона долара, на която беше възложена задачата не само да покрива войските си, но и да защитава стратегически важните обекти на рашистите, бе успешно изпратиха при руския военен кораб от артилеристите от военноморските сили на Украйна", добавиха от Въоръжените сили на Украйна.

 

 

 

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха с дронове граждански обект в Украйна - има загинали

Над 20 ирански дрона убийци, плюс ракети, множество артилерийски обстрели, и това само за последната нощ на руски терор срещу Украйна", написа в Twitter украинският президент Володимир Зеленски

Прочетете повече прочетете повече

МВФ дава на Украйна пакет от помощи в размер на $15,6 млрд.

Освен ужасяващата човешка цена, руската инвазия в Украйна продължава да има опустошителен ефект върху икономиката: БВП е спаднал с 30 процента през 2022 г., голяма част от индустрията е унищожена, а бедността се е увеличила

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени