Украинците взеха страха на руския Черноморски флот - вражеските ракетоносци не са излизали в открито море от седмица

Това съобщи Наталия Гуменюк, началник на Съвместния координационен пресцентър на Силите за отбрана на Южна Украйна

Руски военни кораби
Руски военни кораби Източник: Telegram

Силите за отбрана на Южна Украйна съобщиха, че руските ракетоносци не са напускали базите си в Черно море повече от седмица. Въпреки това Генералният щаб ня ВСУ оценява заплахата от морето като постоянно висока.

Това заяви полк. Наталия Гуменюк, началник на Съвместния пресцентър на Силите за отбрана на Южна Украйна, в ефира на националния телемаратон, цитирана от "Украинская правда". 

 

"Дейността на силите за отбрана и метеорологичните условия пречат за това военноморската група на противника да се разгърне максимално и да маневрира, както това се случваше преди в акваторията на Черно море. Сега установяваме, че ракети-носители не са се появявали в откритите пространства на Черно море повече от седмица и стоят в базите си", заяви тя.

 

Наталия Гуменюк
Наталия Гуменюк Източник: Скрийншот видео кадър

И продължи: "Но да не забравяме, че те са оборудвани и готови за употреба. За да се явят на бойно дежурство, за тях са достатъчни 2-3 часа. Също така, врагът може да използва ракети от акваторията на самия залив, въпреки че това противоречи на здравия разум и мерките за сигурност, но вече има подобни прецеденти. Затова Генералният щаб оценява заплахата от морето като постоянно висока".

 

По отношение на активирането на разузнавателни дронове, Гуменюк отбеляза, че по този начин противникът се опитва да компенсира отсъствието на своя разузнавателен пункт А-50 във въздушното пространство. Също така, според началника на Съвместния пресцентър на Силите за отбрана на Южна Украйна, ВСУ постоянно проследяват вражеските безпилотни летателни апарати, така че ежедневно има информация за свалянето на такива дронове.

Още от "Светът"

Окончателно: Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Най-големият от четирите законопроекта е този за помощ за Украйна. Той предвижда помощ за Киев в размер на $60,84 млрд., с която украинските сили да продължат борбата си срещу Русия

Прочетете повече прочетете повече

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени