Украйна арестува агент на ГРУ, планирал терористични актове в Одеса

Агентът е бил задържан, докато се опитвал да вербува лица за извършване на атаки

Украинската служба за сигурност съобщи, че е задържала агент на руското военно разузнаване ГРУ, който е планирал атаки срещу най-голямото черноморско пристанище на страната в Одеса,  съобщава  Ройтерс. "Основната му задача беше да разклати политическата ситуация в Одеска област чрез саботажи и терористични актове", са заявили от украинското контраразузнаване СБУ. Агентът е бил задържан, докато се опитвал да вербува лица за извършване на атаки.
 
Служители на руското външно министерство и министерство на отбраната не отговориха веднага на искане за коментар на украинското изявление, което не навлиза в подробности. Киев, Вашингтон и западните столици изразиха опасения относно натрупването на руски войски близо до Украйна и възможността за инвазия. Американски и руски официални лица започнаха преговори в Женева в понеделник в опити за деескалация на кризата.
 
Отношенията на Украйна с Русия се сринаха през 2014 г., след като руската анексия на Крим и подкрепяните от Москва сили завзеха територия в Източна Украйна, която Киев иска да си върне.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени