Украйна е отвоювала повече от 600 населени места за месец

75 от тях са в Херсонска област. Около 500 села са отвоювани и в североизточната част на Харковска област. Четиридесет и три населени места бяха отвоювани в Донецка област, а седем - в Луганска

Война в Украйна
Война в Украйна Източник: ДПА

Украйна съобщи, че през последния месец Украйна е отвоювала повече от 600 населени места. 75 от тях са в Херсонска област в южната част на страната, посочи украинското министерство на реинтеграцията.

 

Херсон е разположен срещу Кримския полуостров, който беше анексиран от Русияпрез 2014 г. и поради това е от особено важно стратегическо значение. Проруският губернатор на Херсон призова към евакуация Вчера назначеният от Русия губернатор на Херсонска област призова жителите да напуснат района заради сраженията между руските окупатори и настъпващите украински сили.

 

Около 500 села са отвоювани и в североизточната част на Харковска област. През септември войските на Украйна навлязоха дълбоко в окупираните от Русия територии. Четиридесет и три населени места бяха отвоювани в Донецка област, а седем - в Луганска.

 

"Площта на освободените украински територии се е увеличила значително", пише на уебсайта на министерството. В края на септември Русия анексира в разрез с международното право четири области в Украйна - Херсон, Луганск, Донецк и Запорожие.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени