Украйна е получила от партньорите си повече от 4 000 единици военна техника

Списъкът е съставен от журналисти на Bloomberg въз основа на данни от аналитичния сайт Oryx и официални съобщения на украинското правителство

Реактивни системи за залпов огън (РСЗО) HIMARS
Реактивни системи за залпов огън (РСЗО) HIMARS Източник: Telegram

ОТ началото на пълномащабното руско нахлуване Украйна е получила повече от 4 хиляди единици различно оборудване от съюзниците. И наскоро имаше списък на цялата военна помощ, разбит на категории. Списъкът е съставен от журналисти на  Bloomberg  въз основа на данни от аналитичния сайт Oryx и официални съобщения на украинското правителство.

 

Оценките са приблизителни и включват превозни средства, които са обявени, но все още не са предадени. Украйна също получи определени оръжия без много реклама. Поради липса на конкретна информация не може да бъде добавен в списъка.

 

Танкове

Полша, Чехия и Словения изпратиха общо 410 танка от съветско време на въоръжените сили на Украйна. Обединеното кралство ще предостави Challenger 2. Това е първият път, когато тежки танкове от западен тип ще отидат в Украйна. Bloomberg се позовава на данни на The Sun, които се отнасят за 12 единици оборудване. На 15 януари обаче на сайта на британското правителство се появи официална информация за изпращането на 14 танка.

 

Полша обеща да предостави рота от германски танкове Leopard 2, ако други съюзници от НАТО поемат подобен ангажимент. Прехвърлянето на тежки танкове ще бъде обсъдено в рамките на нова среща на отбранителните ведомства на съюзниците на Украйна в авиобазата Рамщайн в Германия. Сега Берлин и Вашингтон активно разглеждат този въпрос.

 

Бойни машини на пехотата

Общо 300 единици, 250 от които са съветски. Франция обяви доставката на леки колесни танкове AMX-10RC. А Германия и САЩ съобщиха за прехвърлянето съответно на 40 единици Marder и 50 Bradley.

 

Бронетранспортьори

Доставени са бронетранспортьори общо 1100 бр. Това число включва 300 M113 и 50 M117 БТР. Повече от 160 произведени в САЩ M113 бяха колективно дарени от Обединеното кралство, Литва, Австралия, Германия, Дания, Португалия и Испания. Военната помощ включваше и няколкостотин единици друг транспорт, включително бронирани центрове за лечение.

 

Автомобили със защита от мини и засади

Общо 925 броя, включително 440 американски M1224 MaxxPro. Списъкът включва също 90 австралийски бушмастери, неназован брой британски вълкодави и мастифи.

 

Пехотни мобилни превозни средства

Над 1540 единици, включително 1250 произведени в САЩ Humvee.

 

Артилерия

Това включва 300 теглени гаубици. От тях повече от 210 155 mm M777 и 72 105 mm гаубици от САЩ. 400 самоходни артилерийски установки, 180 от които по поръчка. Сред тях 20 самоходни оръдия са предадени от Великобритания и по 18 от Полша, Германия и САЩ.

 

Реактивни системи за залпов огън (РСЗО)

Общо 95 единици. Това включва 38 HIMARS и 40 122 mm MLRS съветски тип от Полша и Чехия.

 

Системи за противовъздушна отбрана

Германия изпрати 37 самоходни противовъздушни оръдия Gepard. Доставени бяха 8 батареи NASAMS, произведени в САЩ. Украйна получи също така 2 ПВО системи Patriot от САЩ и Германия, 6 ракетни системи Strela-10M от Чехия и същия брой Stormer HVM от Великобритания. В разположение на ВСУ са и няколко други противовъздушни ракетни системи от Словакия, Германия, Испания, Франция и Полша.

 

Авиация и дронове

Страните от НАТО закупиха от България 14 руски щурмови самолета Су-25 и ги изпратиха в Украйна. Още четири самолета от същия модел бяха прехвърлени от Северна Македония. САЩ предоставиха 20 хеликоптера Ми-17 руско производство, които първоначално бяха предназначени за Афганистан. Чехия, Словакия и Латвия изпратиха 11 хеликоптера от съветската епоха, докато Обединеното кралство изпрати 3 Sea Kings. Португалия предостави 6 вертолета "Камов" руско производство. Повече от 30 дрона Bayraktar TB2 от Турция и по един от Полша и Литва. Стотици американски боеприпаси Switchblade, 415 разузнавателни дрона.

 

Останалите оръжия, които не са включени в списъка, включват противокорабни ракети, оборудване за електронна война, радарно оборудване, надводни дронове и др.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени