Украйна е получила първите супермодерни ПВО ракети NASAMS

Такива системи за противовъздушна отбрана, произвеждани от "Райтеон текнолъджис" в сътрудничество с норвежки фирми, пазят района на Вашингтон, включително Белия дом

ПВО система NASAMS
ПВО система NASAMS Източник: lviv.media

Украйна е получила от САЩ усъвършенствани системи за противовъздушна отбрана NASAMS, съобщи в интервю за американския канал CBS News президентът Володимир Зеленски. Такива системи за противовъздушна отбрана (ПВО), произвеждани от Raytheon Technologies в сътрудничество с норвежки фирми, пазят района на Вашингтон, вкл. Белия дом.

 

Киев отдавна настояваше да получи подобни системи за ПВО. Миналия месец изпращането им беше одобрено от Вашингтон. "Изключително необходимо е САЩ да покажат лидерство и да дадат на Украйна противовъздушни системи. Искам да благодаря на президента Байдън за положителното решение, което вече е взето", каза Зеленски.

 

Но повярвайте ми, това съвсем не е достатъчно, за да защити гражданската инфраструктура, училищата, болниците, университетите, домовете на украинците, допълни Зеленски.

 

Украинският президент благодари на САЩ и за доставката на системи HIMARS и други системи за залпов огън, които дават възможност на Украйна да напредва срещу руските окупационни сили.

 

Зенитно-ракетната система NASAMS се състои от радар Sentinel, усъвършенствана ракета въздух-въздух със среден обсег и център за управление на огъня KDA.
NASAMS ще даде на противовъздушната отбрана на Украйна адаптирана, най-съвременна система за отбрана, която може да увеличи максимално способността им да идентифицират, атакуват и унищожават вражески самолети, дронове и крилати ракети.

 

Една батарея на зенитно-ракетната система NASAMS-2 (второ поколение) включва: 12 пускови установки, 8 РЛС, 1 център за управление на огъня, 1 автомобил с електронно-оптична камера и 1 тактически контролер.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени