Украйна и балтийските страни ще бойкотират срещата на ОССЕ в Скопие заради участието на Сергей Лавров

Присъствието на Лавров поражда риск "от легитимиране на един агресор, каквато е Русия, като пълноправен член на нашата общност от свободни страни, се казва в тяхно съвместно изявление

Сергей Лавров
Сергей Лавров Източник: КоммерсантЪ

Украйна ще бойкотира заседанието на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), което ще се проведе в Скопие, в знак на протест срещу участието на руския министър на външните работи Сергей Лавров. Това заяви днес говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко, цитиран от Франс прес.

 

"Украинският външен министър Дмитро Кулеба ще бойкотира заседанието на министерско ниво на ОССЕ заради решението да се разреши на Лавров да участва в него", каза Николенко.

 

Това изявление идва ден след като България обяви, че ще разреши на Лавров да премине през нейното въздушно пространство, за да присъства на заседанието на ОССЕ в Скопие въпреки европейските санкции, наложени на Русия заради руската инвазия в Украйна.

 

АФП цитира и изявлението на българското министерство на външните работи, в което се казва, че издаденото дипломатическо разрешение за прелитане има временен характер и че това решение попада под изключенията от прилагането на санкционния режим на ЕС спрямо Лавров.

 

Това разрешение изпраща "сигнали за възможността за завръщане към форми на сътрудничество, които съществуваха преди февруари 2022 г. с една страна, предизвикала най-голямата въоръжена агресия в Европа от края на Втората световна война", казва Николенко в изявление, публикувано в страницата му във Фейсбук.

 

Балтийските страни също обявиха, че ще бойкотират заседанието на ОССЕ в Скопие заради поканата за Лавров. Според външните министри на Литва, Латвия и Естония присъствието на Лавров поражда риск "от легитимиране на един агресор, каквато е Русия, като пълноправен член на нашата общност от свободни страни", се казва в тяхно съвместно изявление.

Още от "Светът"

Зеленски приветства американския пакет от военна помощ, отправи молба за допълнителна противовъздушна отбрана

Зеленски заяви пред Блинкън, че Украйна се нуждае от две батареи за противовъздушна отбрана за североизточния град Харков, който е подложен на руски въздушни удари

Прочетете повече прочетете повече

Руската атака в Харковска област цели да открие нов фронт, който да отклони силите на Украйна преди пристигането на запа

Лошо изградените украински укрепления и трайния недостиг на боеприпаси позволиха на Русия да напредне в района от петък насам

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени