Украйна и Чехия заедно ще сдържат агресията на Русия

Външните министри на двете държави проведоха телефонен разговор

Дмитро Кулеба и Ян Липовски
Дмитро Кулеба и Ян Липовски Източник: Новости

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба и чешкият външен министър Ян Липовски се договориха за съвместни стъпки за сдържане на Русия. Това обявиха от пресслужбата на украинското външно министерство, информира "Новости".

 

"Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба проведе телефонен разговор с министъра на външните работи на Чешката република Ян Липовски... Ръководителите на украинската и чешката дипломация съгласуваха позициите на Украйна и Чешката република на фона на агресивните действия на Руската федерация и в навечерието на редица дипломатически контакти между САЩ, НАТО, ОССЕ и Руската федерация...Министрите се споразумяха за общи стъпки по сдържането на Руската федерация от по-нататъшна агресия", се посочва в изявление на сайта на украинското външно министерство.

 

Отбелязва се, че в допълнение към това страните са се договорили за съвместно посещение в Украйна на външните министри на Австрия, Чехия и Словакия, което ще се състои през февруари тази година. Освен това страните са обсъдили развитието на "Кримската платформа". Посочва се, че Липовски е уверил Кулеба в пълната подкрепа на Чешката република за този формат.

 

Украйна и западните държави напоследък изразиха безпокойство относно засилването на агресивните действия от страна на Русия близо до границите на Украйна. 

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени