Украйна и Полша съгласуваха план за действие за деблокиране на общата им граница, съобщи Киев

В петък се е състояла среща по казуса между украинската и полската страна

Блокирани ТИР-ове на полско-украинската граница
Блокирани ТИР-ове на полско-украинската граница Източник: ТАСС

Министерството на възстановяването на Украйна съвместно с новото ръководство на министерството на инфраструктурата на Полша съгласуваха план за действие за деблокиране на украинско-полската граница, предаде агенция УНИАН.

 

Украинското министерство на общините, териториалното и инфраструктурното развитие съобщи във Фейсбук, че в петък се е състояла среща на заместник-министрите в това министерство, Сергей Деркач и Юрий Васков, с новоназначения заместник-министър на полското министерство на инфраструктурата Павел Ганчарж.

 

"Ключов резултат от срещата е съгласуването на общи позиции за деблокиране на границата. Страните постигнаха взаимно разбиране относно компромисните решения и тяхното осъществяване. Следващият етап ще стане започването на преговори на равнище министерство на инфраструктурата на Полша с протестиращите", се казва в изявление на украинското министерство.

 

В изявлението се отбелязва, че въпросът за промяна в действащото споразумение за либерализация на товарните превози не се е обсъждал. Полското издание "Виртуална Полска" съобщи, че полските власти са обявили също за пробив в решаването на проблема с блокирането на границата.

 

"Надявам се, че след днешната среща министърът Дариуш Климчак ще се срещне с комитета на протестиращите на границата и този проблем ще бъде решен до Коледа", каза заместник-министърът на инфраструктурата на Полша Павел Ганчарж.

 

По думите му, сега се договарят последните детайли, които ще доведат до окончателно споразумение. Министърът на инфраструктурата на Полша Дариуш Климчак поддържа пряк контакт с протестиращите, съобщи неговият заместник.

Още от "Светът"

САЩ отхвърлиха възможността Международният наказателен съд да разследва Израел

Нетаняху се опасява, че главният прокурор на МНС Карим Хан може тази седмица да издаде международни заповеди за арест за него, министъра на отбраната Йоав Галант и началника на Генералния щаб Херци Халеви

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени