Украйна и Русия размениха по 95 пленници с помощта на ОАЕ (ВИДЕО)

Предният път с посредничество от ОАЕ Киев и Москва размениха в средата на септември пленници по формулата "103+103"

Върнати украински военнопленници
Върнати украински военнопленници Източник: Telegram

Украйна и Русия отново са си разменили пленени войници. Снощи двете страни са си върнали по 95 човека в общо 58-ата обмяна на военнопленници от началото на войната, започната от руската армия през февруари 2022 г.

 

"95 наши хора отново са удома. Воини, които защитаваха Мариупол и "Азовстал", Донецка, Луганска, Харковско, Киевска, Черниговска и Херсонска области. Всеки път, когато Украйна спасява свои хора от руски плен, се приближаваме до деня, в който свободата ще бъде върната на всеки, който се намира там", написа украинският президент Володимир Зеленски.

 

Той благодари на екипа, работил по размяната, а също така и на "партньорите, които помагат". А един от въпросните партньори са Обединените арабски емирства. Това стана известно от съобщение на министерството на външните работи на ОАЕ. "Така броят на затворниците, разменени между двете страни по време на нашето посредничество достигна 2184", се казва в изявлението от Абу Даби, в което се подчертава ангажиментът на емирствата да "продължат усилията за намиране на мирно решение на конфликта в Украйна".

 

Предният път с посредничество от ОАЕ Киев и Москва размениха в средата на септември пленници по формулата "103+103". Украинският център за правата на човека ZMINA съобщи, че сред върнатите снощи в Украйна е съоснователят на центъра, украинският журналист Максим Буткевич, който се присъедини към Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) през пролетта на 2022 г.

 

 

Той е бил заловен през юли, а през март 2023-а става известно, че в Русия той е осъден на 13 години затвор за използване на забранени средства и методи за водене на война, опит за убийство на двама души и умишлено увреждане на чуждо имущество.

 

Според координационния щаб по размяната на пленници, в Украйна се завръщат немалко войници, които са били осъдени в Русия - 28 на дългосрочен затвор, а 20 на доживотен. Сред освободените при тази размяна са гвардейци, военни моряци, граничари и пехотинци - общо 69 войници и сержанти и 26 офицери.

 

Върнатите на Русия 95 военнопленници в момента се намират в Беларус, става ясно още от съобщението за размяната. 

Още от "Светът"

Блинкън на визита в Израел: Среща се с Нетаняху и Галант за съживяване на преговорите за примирие в Близкия изток

Това е 11-ото пoсещение в региона на американския топ дипломат, откакто на 7 октомври миналата година радикалното терористично формирование Хамас нападна Южен Израел

Прочетете повече прочетете повече

Външното министерство в Сеул извика руския посланик, за да протестира срещу изпращането на севернокорейски войски в Руси

Ще отговорим съвместно с международната общност, като мобилизираме всички налични средства срещу действия, които застрашават основните ни интереси в областта на сигурността, отговори Сеул

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени