Украйна и Великобритания подписаха историческо споразумение за сигурност - какво съдържа то?

Ако такова ниво на гаранции за сигурност беше постигнато след 1991 г. с Великобритания и други страни, тогава просто нямаше да има руска агресия, убеден е президентът на Украйна

Володимир Зеленски и Риши Сунак в Киев
Володимир Зеленски и Риши Сунак в Киев Източник: AFP

Украйна и Великобритания подписаха историческо споразумение за сътрудничество в областта на сигурността ("Agreement on Security Cooperation"). Документът бе подписан в Киев от президента на Украйна Володимир Зеленски и британския премиер Риши Сунак. 

 

Обединеното кралство стана първата страна в света, подписала такъв документ за сътрудничество с Украйна. Споразумението формализира военното и невоенното сътрудничество между Великобритания и Украйна в подкрепа на сигурността на Украйна. Тази подкрепа ще бъде дългосрочна.

 

Споразумението предвижда, че в случай на руско нападение в бъдеще Великобритания ще предостави на Украйна необходимата помощ бързо и незабавно, включително съвременни оръжия за отблъскване на агресия по суша, море и въздух.

"Днес е денят, в който историята на Европа се промени. Украйна и Обединеното кралство сключиха ново и безпрецедентно споразумение за сигурност. Това не е просто декларация. Това е реалност, която ще дойде благодарение на нашето сътрудничество и по-специално на гаранциите за сигурност от забележителната глобална сила Великобритания", подчерта Зеленски.

 

"Ако такова ниво на гаранции за сигурност беше постигнато след 1991 г. с Великобритания и други страни, тогава просто нямаше да има руска агресия", убеден е президентът. Срокът на това споразумение с Великобритания е 10 години. Този срок може да бъде удължен по аналогия с други подобни споразумения за сигурност, сключени от световни лидери.

 

"Особено ценя това, че Обединеното кралство подкрепя присъединяването на Украйна към НАТО и признава, че сигурността на Украйна е част от общата евроатлантическа сигурност. Ето защо предоставените гаранции ще бъдат валидни за времето до присъединяването ни към НАТО", подчерта Зеленски.

 

Президентът добави, че ако Украйна получи членство в Алианса преди десетгодишния срок на споразумението, тогава "архитектурата на сигурността, която създадохме, всъщност ще бъде включена в системата за сигурност на целия Алианс". Както поясни Зеленски, Украйна се договори с Великобритания за сигурността във всички сфери: на сушата, във въздуха, в морето и в киберпространството, за широко политическо сътрудничество и подробно за въоръженията. 

 

Според него, ако е необходимо, Украйна и Великобритания ще могат да прилагат допълнителни секторни споразумения. Зеленски отбеляза, че общата задача на Украйна и Великобритания е първо да спрат руската агресия и да укрепят Украйна, а след това заедно да гарантират, че никога няма да има повторение на атаката срещу Украйна. Държавният глава отбеляза, че Украйна и Обединеното кралство са достигнали най-високото и смислено ниво на отношенията между държавите за всички времена.

 

"Британското лидерство изпреварва много други и помага точно по правилния начин. И сега, заедно създадохме важен за света пример на сътрудничество в областта на сигурността", добави Зеленски. Той заяви, че споразумението с Великобритания е основа за подобна работа и с други партньори на Украйна. Зеленски разказа и какво точно е постигнато днес.

 

"Договорихме се за ежегодна подкрепа за Украйна. По-специално, за финансова подкрепа - 2,5 милиарда паунда за тази година. Помощта ще продължи и през следващите години. И това споразумение е за 10 години", каза президентът на Украйна.

 

Според него е постигнато съгласие за всеобхватно сътрудничество в името на постигнатия потенциал на украинските сили за отбрана и сигурност, украинския отбранителен комплекс, държавните институции и публичните системи. "Благодарение на това ще достигнем ниво на сигурност, което със самия факт на своето съществуване ще помогне за възпиране на агресията на Русия", каза той.

Още от "Светът"

Володимир Зеленски: Украинците, които се бореха срещу нацизма през Втората световна война, отново се надигат срещу злото

Призивите, резолюциите и половинчатите санкции не ги спират. И единственият въпрос, който днес вълнува Путин, е, кой ще е следващият, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени