Украйна има доказателства, че Русия стои зад терористичното взривяване на ВЕЦ "Каховка"

Украинската служба за вътрешна сигурност (СБУ) съобщи, че е прехванала телефонно обаждане, доказващо, че руските сили са взривили ...

Приливната вълна след разрушаването на ВЕЦ "Каховка"
Приливната вълна след разрушаването на ВЕЦ "Каховка" Източник: Скрийншот видео кадър

Украинската служба за вътрешна сигурност (СБУ) съобщи, че е прехванала телефонно обаждане, доказващо, че руските сили са взривили язовирната стена на Каховската ВЕЦ в Херсонска област. Разрушаването на язовира във вторник доведе до масови наводнения в региона, принуждавайки хиляди жители да бягат.


Службата за сигурност на Украйна публикува в канала си в Telegram аудиозапис от минута и половина от предполагаемия разговор. В него изглежда, че двама мъже обсъждат на руски език последствията от бедствието, отбелязва Би Би Си.

 

СБУ (Служба безпеки України)
СБУ (Служба безпеки України) Източник: СБУ

"Те (украинците, бел. ред.) не го удариха. Това беше наша диверсионна група. Те искаха някак да изплашат (хората, бел. ред.) с този язовир", казва един от мъжете, описан от украинската служба като руски войник.

"Не вървеше по план и (те направиха) повече от това, което планираха". Мъжът също така казва, че в резултат "хиляди" животни са били убити в "сафари парк" надолу по течението.

 

Публикацията в Telegram  на СБУ
Публикацията в Telegram на СБУ Източник: Скрийншот/Telegram

Другият мъж изразява изненада от твърдението на войника, че руските сили, които окупираха язовира след пълномащабното нахлуване на Москва през февруари 2022 г., са унищожили водноелектрическата централа и язовира.


От украинската служба не дават повече подробности за разговора и участниците в него и съобщиха, че са започнали наказателно разследване за военни престъпления и "екоцид".


В нейно изявление се посочва, че прехващането "потвърждава, че Каховската ВЕЦ е била взривена от диверсионна група на окупаторите". "Нашествениците искаха да изнудват Украйна, като взривиха язовира, и да инсценират изкуствено предизвикано бедствие в южната част на страната ни."

 

 

Стотици украинци бяха спасени от покривите в наводнените райони в четвъртък. Губернаторът на южната Херсонска област каза, че около 600 квадратни километра от региона са под вода.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени