Украйна има нужда от помощ също като Израел, каза Зеленски, осъждайки иранското нападение с дронове и ракети

От месеци насам Зеленски призовава западните съюзници на Украйна, най-вече САЩ, да проявят "политическа воля" и да снабдят Киев със системи за ПВО и боеприпаси

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Скрийншот/Facebook

Президентът на Украйна Володимир Зеленски осъди вчера нападението на Иран с ракети и дронове срещу Израел през миналата нощ и обяви, че неговата страна има нужда от помощта на съюзниците си, за да отблъсне въздушните атаки, също както е станало с Израел, предаде Ройтерс.

 

Държавният глава отново призова Конгреса на САЩ да даде одобрението, което бави, за новия пакет от военна помощ за Киев. Ройтерс посочва, че украинските войски са подложени на нова офанзива от страна на руските сили в Източна Украйна, а градове и инфраструктура са атакувани всекидневно от Москва с ракети и дронове.

 

"Иранските действия заплашват целия регион и света, както руските действия носят заплахата от по-широк конфликт. Очевидното сътрудничество между двата режима в разпространяването на терора трябва да се сблъска с категоричен и единен отговор от света", написа вчера в социалната платформа "Екс" украинският президент.

 

По-късно, в традиционното си вечерно видеообръщение към нацията, Зеленски заяви, че светът е видял как "Израел не е сам в своята защита - при възпирането на въздушната заплаха са помагали и съюзниците". "И когато Украйна казва, че съюзниците не могат да си затворят очите за руските ракети и дронове, това означава, че е наложително да се действа, и то да се действа твърдо", заяви той, като добави, че украинското небе "не се защитава с думи".

 

"Фактът, че ние в Украйна чакаме с месеци за жизненоважен пакет от помощ, фактът, че ние все още чакаме гласуването му в Конгреса на САЩ, води към друг факт - че самоувереността на терористите расте в тези месеци", каза президентът на Украйна, като посочи, че "няма повече време за губене".

 

Председателят на Камарата на представителите (долната камара) в Конгреса на САЩ Майк Джонсън каза вчера, че ще се опита да прокара помощ за Израел тази седмица, в контекста на иранското нападение с ракети и дронове в нощта срещу 14 април. Той обаче не уточни дали законопроектът за Израел ще включва помощта за Украйна или за други нуждаещи се съюзници на САЩ.

 

Ройтерс припомня, че Иран е доставил хиляди дронове камикадзе "Шахед" на Русия от началото на пълномащабната инвазия на Москва в Украйна през февруари 2022 г. Те са използвани масирано с цел да се изтощи украинската противовъздушна отбрана и да се поразява инфраструктура дълбоко на украинска територия, далеч от фронтовата линия.

 

От месеци насам Зеленски призовава западните съюзници на Украйна, най-вече САЩ, да проявят "политическа воля" и да снабдят Киев със системи за ПВО и боеприпаси. Президентът съобщи вчера, че Германия ще достави на страната му произведени в САЩ системи за ПВО "Пейтриът" и ракети за въздушна отбрана "в критичен момент", отбелязва Ройтерс.

 

Агенцията допълва, че в ефира на националната телевизия вчера външният министър на Украйна Дмитро Кулеба е казал, че текат преговори за снабдяването на Киев с още системи "Пейтриът", но посочи, че в известна степен е смутен от бавните темпове на доставката им.

 

"С цялото ми уважение и благодарност към САЩ вярвате ли, че американската армия няма една излишна система "Пейтриът", която може да прати в Украйна?", казва той, цитиран от Ройтерс.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени