Украйна иска да е в НАТО до 10 години

Това съобщи постоянният представител на Украйна в НАТО Наталия Галибаренко

Наталия Галибаренко и Йенс Столтенберг
Наталия Галибаренко и Йенс Столтенберг Източник: Twitter

Украйна се надява, че на срещата на върха на НАТО в Мадрид през юни 2022 г. ще бъде приет документ, в който ще ѝ бъде дадена перспектива за присъединяване към Алианса до 10 години. Това съобщи постоянният представител на Украйна в НАТО Наталия Галибаренко.

 

"В Мадрид ще видим стратегически документ на НАТО. Ако Алиансът е заинтересован да приеме много амбициозен документ, който ще говори за следващите десет години, тогава мисля, че интересът на Украйна е да види в този документ ясно послание от НАТО, че ще използваме тези 10 години за да се подготвим за пълноправно членство в НАТО", каза Наталия Галибаренко в интервю за грузинската телевизия "Имеди".

 

Галибаренко също така подчерта, че желанието на Украйна да се присъедини към НАТО не подлежи на преразглеждане.

 

Алиансът на срещата на върха в Букурещ през април 2008 г. прие политическо изявление, че Украйна и Грузия в крайна сметка ще станат членове на НАТО, но отказа да предостави на двете страни План за действие. Документът е първата стъпка към членството в НАТО.

 

Участниците в срещата на върха на НАТО, състояла се на 14 юни 2021 г., отбелязаха в заключителното изявление, че Украйна и Грузия могат да станат членове на Алианса в бъдеще. В същото време в комюникето не се казва нищо за възможния момент или перспективата за предоставяне на Пътна карта. Украинският президент Володимир Зеленски е твърд привърженик за членството в Алианса.

Още от "Светът"

Ген. Каволи: Победата на Украйна няма да е достатъчна - Русия ще бъде заплаха в продължение на много години

Кремъл се опитва да възстанови загубите си в Украйна, за да концентрира основните си сили в западните райони на Руската федерация, заяви командващият силите на САЩ в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени