Украйна може да получи американски F-16 в началото на 2024 г.

В същото време отбранително-промишлената база на Запада не е толкова стабилна, колкото се смяташе преди

Изтребители F-16
Изтребители F-16 Източник: U.S. Air Force

Украинската армия може да получи американски изтребители F-16 в началото на 2024 г. В момента обаче няма точни дати за доставка.

 

В същото време отбранително-промишлената база на Запада не е толкова стабилна, колкото се смяташе преди. Така че на срещата на върха на НАТО във Вилнюс следващия месец се очаква лидерите на Алианса да подпишат план за производство на повече отбранителни сили, пише Politico

 

Другият проблем с оръжията, висящ над срещата на 11-12 юли, е дали съюзниците ще започнат да обучават украинци на изтребители F-16. Сега имаме част от отговора: западните страни гледат на Румъния като на възможно място за обучение на бойните самолети, което може да започне това лято.

 

Въпросът кои страни ще дарят самолети на Украйна остава без отговор. Нидерландия и Дания, които ръководят многонационалните усилия за обучение, най-вероятно ще осигурят самолетите, твърдят бивши военни.

 

Графикът за доставка също остава неясен, но по неофициална информация трансферите могат да започнат в началото на 2024 г.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени