Украйна може да получи изтребители F-18 Hornet от Финландия

Към момента на въоръжение във Финландия се намират 62 изтребителя от този модел

Финландски F-18 Hornet
Финландски F-18 Hornet Източник: Pixabay

Украйна поиска изтребители F-18 Hornet от Финландия, отправяйки официално заявление до правителството в Хелзинки след визитата на финладската премиерка Сана Марин в Киев. 

 

Това разкрива финландското издание Helsingin Sanomat, което се позовава на собствени източници във военното министерство на Финландия. В статията се отбелязва, че въпросът за предаването на изтребителите на Украйна е в момента предмет на дискусии между Киев, Вашингтон и Хелзинки.

 

Участието на САЩ в преговорите произтича от това, че изтребителите F-18 Hornet са разработка на американска отбранителна компания. 

 

Към момента на въоръжение във Финландия се намират 62 изтребителя F-18 Hornet. Скоро Хелзинки планира да модернизира своите ВВС с въвеждането в експлоатация на изтребители F-35.

 

Какво представляват изтребителите F-18 Honet?
Dмериканските изтребители F/A-18 Super Hornet принадлежат към военната авиация от четвърто поколение. Моделът F/A-18 Super Hornet е едноместен щурмови самолет, който в подобрената си версия на F/A-18E/F Super Hornet предполага наличието на две места за пилотите.

 

Сред техническите му характеристики си струва да се отбележи способността за носене на 12 ракети въздух-въздух AIM-120 и способността му да унищожава вражески кораби със стелт ракети AGM-158C LRASM. Също така, изтребителите могат да изстрелват до 10 бомби с висока точност по вражеска цел по време на един полет. 

Средната цена на един такъв изтребител се оценява на $53-65 милионd.

Още от "Светът"

Дори в руската Дума признаха, че Путин не е достигнал нито една от целите си в Украйна

Това заяви първият зам.председател на комитета на държавната Дума по СНГ, евразийската интеграция и връзките със съотечествениците, както и член на "Единна Русия" Константин Затулин

Прочетете повече прочетете повече

ISW: Руските успехи на фронта - между истината и пропагандата

Новодоставените системи за противовъздушна отбрана позволяват на украинските сили да свалят всички руски ракети, летящи по балистична траектория, заяви говорителят на украинските военновъздушни сили полк. Юрий Игнат

Прочетете повече прочетете повече

Бойци от украинския Международен легион удариха руска област с РСЗО "Град"

В района на Шебекино има боеве с използването на танкове, а бойците от Руския доброволчески корпус унищожават съпротивляващите се 20 руски граничари и 20 мобилизирани от ВС на РФ

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени