Украйна може да получи изтребители F-18 Hornet от Финландия

Към момента на въоръжение във Финландия се намират 62 изтребителя от този модел

Финландски F-18 Hornet
Финландски F-18 Hornet Източник: Pixabay

Украйна поиска изтребители F-18 Hornet от Финландия, отправяйки официално заявление до правителството в Хелзинки след визитата на финладската премиерка Сана Марин в Киев. 

 

Това разкрива финландското издание Helsingin Sanomat, което се позовава на собствени източници във военното министерство на Финландия. В статията се отбелязва, че въпросът за предаването на изтребителите на Украйна е в момента предмет на дискусии между Киев, Вашингтон и Хелзинки.

 

Участието на САЩ в преговорите произтича от това, че изтребителите F-18 Hornet са разработка на американска отбранителна компания. 

 

Към момента на въоръжение във Финландия се намират 62 изтребителя F-18 Hornet. Скоро Хелзинки планира да модернизира своите ВВС с въвеждането в експлоатация на изтребители F-35.

 

Какво представляват изтребителите F-18 Honet?
Dмериканските изтребители F/A-18 Super Hornet принадлежат към военната авиация от четвърто поколение. Моделът F/A-18 Super Hornet е едноместен щурмови самолет, който в подобрената си версия на F/A-18E/F Super Hornet предполага наличието на две места за пилотите.

 

Сред техническите му характеристики си струва да се отбележи способността за носене на 12 ракети въздух-въздух AIM-120 и способността му да унищожава вражески кораби със стелт ракети AGM-158C LRASM. Също така, изтребителите могат да изстрелват до 10 бомби с висока точност по вражеска цел по време на един полет. 

Средната цена на един такъв изтребител се оценява на $53-65 милионd.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени