Украйна може да получи спешно 4 батареи Patriot чрез схема за прехвърляне с гаранции от САЩ

Необходимо е да се ускори приемането на необходимите решения, подчерта външният министър Дмитро Кулеба

Системи Patriot
Системи Patriot Източник: Колаж/Главред

Водят се преговори за предоставяне на Украйна на допълнителни системи Patriot, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба.

 

"Нашата задача като външни министри е да подготвяме решения. И сега вече е в процес на разработка - казах три миналата седмица, а днес беше последният ми разговор и разбирам, че вече имаме 4 конкретни батареи, ако говорим за Patriot. Водят се преговори между нас и съответните страни, и САЩ", каза Кулеба в ефира на националния телемаратон, цитиран от Главред.

 

В същото време той подчерта, че многократно е казвал на партньори и колеги, че "вече няма сили да участва само в преговори" и е необходимо да се вземат решения.

 

"Всичко е ясно за всички, сега нашата задача е ускорим приемането на решнеия. И тези решения ще се случат - нямам съмнение в това. Това е положителен за Украйна резултат", увери министърът. 

 

Кулеба припомни, че украинският президент е провел телефонен разговор с американския си колега и темата за ПВО е била основна. "Решенията на ниво лидери ще бъдат взети. Нашата задача е да ускорим тяхното приемане максимално", подчертава външният министър на Украйна. 

Още от "Светът"

Руската "кукла на конци" Орбан: Унгария ще се опита да се откаже от всякакви операции на НАТО за подкрепа на Украйна

Той заяви, че не споделя опасенията на някои други страни от Централна и Източна Европа, че руската армия няма да спре агресията си, ако спечели войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белгийската крайна десница вероятно ще остане извън властта и след изборите през юни

Предизборната програма на "Вламс Беланг" предвижда откъсване на Фландрия от Белгия, въвеждане на по-строги наказания и разширяване на затворите, забрана на имиграцията от страни извън ЕС, дълбока промяна на ЕС и връщане на границите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени