Украйна може да разчита на Италия, заяви Мелони във Варшава

Тя заяви това във Варшава, преди да посети Киев

Джорджа Мелони
Джорджа Мелони Източник: AP

Италия реши да подкрепи Украйна още от началото на инвазията чрез финансови, военни хуманитарни средства. Украйна може да разчита на нашата всеобхватна и пълна подкрепа. Това заяви италианският премиер Джорджа Мелони по време на визита във Варшава, където тя се срещна с полския премиер Матеуш Моравецки, предаде АНСА.

 

"Украйна може да разчита на Италия. Ние винаги сме били тук за нея и ще бъдем винаги тук", подчерта още Мелони. Италианският премиер след това ще отиде в Киев. Там тя ще има и среща с украинския президент Володимир Зеленски.

 

Относно визитата си във Варшава Мелони заяви, че е доволна, че е в полската столица и че "днес се демонстрира силата на връзката между двете страни, една връзка, която продължава на расте". Мелони припомни, че миналата година оборотът между двете страни е бил в размер на 29 милиарда евро и изрази увереност, че той може да се увеличи.

 

Джорджа Мелони отбеляза, че културните отношения между двете държави също продължават да растат. "Свързват ни и исторически фигури като Йоан Павел Втори, един гигант на историята и вярата", подчерта още Мелони, визирайки полския папа, чието светско име беше Карол Войтила.

 

От своя страна полският премиер припомни, че италианското и полското правителство предоставят заедно оръжия на Украйна и каза, че с Мелони е говорил за бъдещи доставки на оръжия за Украйна, за да настъпи там настъпи мир и стабилност.

 

"Искаме една силна Европа", категорично заяви Моравецки. "Искаме една Европа, която да може да бъде глобален играч, една Европа на отечествата, споделяме християнските ценности и визията за Европа на отечествата", изтъкна той, визирайки визията на Мелони по този въпрос.

 

Моравецки припомни, че има и други инструменти за водене на война, като например използваното средство от беларуския президент Александър Лукашенко, който е атакувал Полша още преди руският президент Владимир Путин да атакува Украйна и който го е направил чрез един много изкуствено създаден миграционен натиск. Моравецки подчерта, че с Мелони са говорили и как ЕС може да разреши този проблем.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени