Украйна набра още 60 милиарда евро за възстановяването си на конференцията в Лондон

Трябва да финализираме компенсационния механизъм, който ще ни позволи да използваме замразените руски активи за възстановяването на Украйна, заяви украинският премиер Шмигал

Евро
Евро Източник: Zonanews

Украйна получи нова финансова подкрепа от общо 60 милиарда евро за възстановяване на икономиката си, заяви днес британският външен министър Джеймс Клевърли в края на състоялата се в Лондон международна конференция, посветена на възстановяването на страната.

 

"Не бяхме замислили тази конференция като форум за обявяване на финансов принос, но при все това днес бяха обещани общо 60 млрд. евро в подкрепа на Украйна от правителства и международни организации в краткосрочен и средносрочен план", заяви министърът.

 

Основната част от сумата се формира от пакет от помощи в размер на 50 млрд. евро, който Европейският съюз планира да отпусне до 2027 г. и обяви в навечерието на конференцията. САЩ обявиха помощ на стойност 1,3 млрд. долара (около 1,2 млрд. евро), предназначена главно към украинския енергиен сектор и инфраструктура.

 

"Започваме да възстановяваме Украйна тази година, няма да чакаме края на войната", заяви украинският премиер Денис Шмигал, като благодари на съюзниците на Киев за финансовата подкрепа. Той изрази задоволство, че обещаните средства ще дадат възможност на Киев да се доближи до спешно необходимите му средства.

 

Обещаните 60 млрд. евро включват и дългосрочно финансиране. Средносрочното възстановяване на украинската икономика се оценява на над 400 млрд. долара на този етап от конфликта.

 

Шмигал приветства също ангажимента на "почти всички участници" да подкрепят идеята, че Русия трябва да "плати за престъпления си и разрушенията в Украйна". "Трябва да финализираме компенсационния механизъм, който ще ни позволи да използваме замразените руски активи за възстановяването на Украйна", заяви той.

 

Целта на конференцията в Лондон бе да се мобилизират средствата, необходими за възстановяването на Украйна в краткосрочен и средносрочен план, но и да се прикани частният сектор също да даде своя принос, създавайки механизми за гарантиране на инвестициите му в страната. Клевърли отбеляза, че близо 500 компании от 42 държави са обещали да се включат.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени