Украйна непрекъснато ще получава боеприпаси като част от чешката инициатива, заяви външният министър на Чехия

Първите партиди боеприпаси ще пристигнат в Украйна съвсем скоро

Снаряди за Украйна
Снаряди за Украйна Източник: Facebook

В следващите дни първите боеприпаси ще пристигнат в Украйна като част от чешката инициатива. Това заяви в интервю за радио "Свобода" министърът на външните работи на Чехия Ян Липавски. Според него тази година Киев може да получи значително количество боеприпаси, доставките ще се извършват непрекъснато.

 

"До този момент Чехия е доставила повече от един милион снаряда на Украйна по различни канали", каза Липавски.

 

Ръководителят на чешкото външно министерство добави, че инициативата на Прага ще помогне да продължат доставките им за въоръжените сили на Украйна.

 

В нея участват 20 държави, пет от тях вече са изпратили средства. С тях Чехия може да закупи боеприпаси от други държави, например от Германия, Нидерландия, Дания, Португалия и Канада.

 

Агенция УНИАН припомня, че само четири държави са дали пари на Чехия за закупуване на боеприпаси за Украйна - Канада, Дания, Нидерландия и Португалия. В същото време почти 20 държави са заявили финансова готовност да помогнат на Прага.

Още от "Светът"

Принудително изплащат в рубли валутните сметки на руснаците в долари и евро

На 12 юни Московската борса беше включена в "черните списъци" на американското Министерство на финансите със своите ключови структури за разплащания - NCC и Националния депозитар за разплащания (NSD)

Прочетете повече прочетете повече

Според Пентагона използването на доставени от САЩ на Украйна оръжия не се ограничава до атаки на руски цели само в район

Ако Русия атакува или се готви да атакува от своя територия  Украйна, има логика да се позволи на Украйна да отвърне на огъня срещу силите, които я атакуват от другата страна на границата

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени