Украйна никога няма да се предаде пред Русия, каза Дмитро Кулеба в отговор на призив на папата да се готвят за вдигане на "бял флаг"

Нашето знаме е синьо-жълто. Това е флагът, за който живеем, умираме и тържествуваме, заяви украинският външен министър

Дмитро Кулеба
Дмитро Кулеба Източник: Telegram

 Украйна се зарече никога да не се предаде пред Русия, в коментар на призова на папа Франциск към страните в конфликта да имат "смелостта да вдигнат белия флаг и да преговарят".

 

"Нашето знаме е синьо-жълто. Това е флагът, за който живеем, умираме и тържествуваме. Никога няма да развеем други флагове", написа украинският външен министър Дмитро Кулеба в социалната мрежа "Екс".

 

Кулеба предупреди, че не трябва да се повтарят грешките от миналото и призова за подкрепа на Украйна и нейното население, което се бори за живота си, съобщи Главред

 

"Най-силен е този, който в борбата между доброто и злото застава на страната на доброто, вместо да се опитва да ги поставя на една и съща основа и да го нарича "преговори". Междувременно, когато става въпрос за бял флаг, ние знаем стратегията на Ватикана от първата половина на 20-и век. Призовавам да избягваме да повтаряме грешките на миналото и да подкрепяме Украйна и нейните хора, който просто се борят за живота си", добави той, визирайки позицията на Римокатолическата църква спрямо нацистка Германия.

 

Кулеба изрази надежда, че папа Франциск ще успее да намери възможност да посети Украйна. "Благодарим на негово светейшество папа Франциск за неговите непрекъснати молитви за мир и е продължим да се надяваме, че след две години на опустошителна война в сърцето на Европа, той ще намери възможност да направи апостолическо посещение в Украйна, за да подкрепи милионите украински католици, над пет милиона гръкокатолици, всички християни и всички украинци", написа Кулеба.

 

Папа Франциск беше многократно разкритикуван днес за думите си в интервю пред швейцарска телевизия, част от което беше разпространено вчера от Ройтерс.

 

Към критиките се присъедини и полският министър на външните работи Радослав Шикорски, цитиран от ДПА. "Какво ще кажете да насърчим (руския президент Владимир) Путин да има смелостта да изтегли армията си от Украйна като компенсация? Тогава мирът ще се върне незабавно, без да има нужда от преговори", написа Шикорски в "Екс".

 

По-рано днес директорът на пресслужбата на Ватикана обясни, че папата не е имал предвид, че Украйна трябва да се предаде.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени