Украйна обяви, че армията е създала "предмостия" южно от Днепър

ВМС съобщават, че руските окупатори са претърпели тежки загуби в жива сила и оборудване по време на сраженията

Украински военни
Украински военни

Украинската армия обяви днес, че е провела "поредица успешни операции" на източния бряг на река Днепър в окупираната Херсонска област и е създала няколко предмостия там. 


В публикация на украинската морска пехота в профила ѝ във "Фейсбук" се казва, че силите ѝ продължават да провеждaт операции на източния бряг на реката в Херсонска област. ВМС съобщават, че руските окупатори са претърпели тежки загуби в жива сила и оборудване по време на сраженията.

 

"По-специално, от началото на тези мероприятия врагът е загубил: жива сила - 1216 убити и 2217 ранени, 24 танка, 89 артилерийски системи и минохвъргачки, 135 единици различни превозни средства, 48 единици бронирани бойни машини, включително бронетранспортьори и бойни машини на пехотата, 9 РСЗО, 14 плавателни съда, 15 единици специална техника, 4 командни пункта, 29 склада за боеприпаси, като полеви боеприпаси, както и стационарни", се казва в съобщението.

 

 

Украинската противовъздушна отбрана свали снощи девет от общо десет руски дрона над южните Николаевска и Одеска област, в района на Житомир в Централна Украйна, както и над западната Хмелницка област, съобщиха военновъздушните сили на Киев.


От юли Русия ожесточи ударите си по украинските пристанища, включително Одеса, и по зърнената инфраструктура, след като излезе от Черноморската зърнена инициатива - военновременно споразумение, което позволяваше на Украйна да изнася безопасно зърното си към африкански страни, заплашени от глад.

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени