Украйна обяви, че армията е създала "предмостия" южно от Днепър

ВМС съобщават, че руските окупатори са претърпели тежки загуби в жива сила и оборудване по време на сраженията

Украински военни
Украински военни

Украинската армия обяви днес, че е провела "поредица успешни операции" на източния бряг на река Днепър в окупираната Херсонска област и е създала няколко предмостия там. 


В публикация на украинската морска пехота в профила ѝ във "Фейсбук" се казва, че силите ѝ продължават да провеждaт операции на източния бряг на реката в Херсонска област. ВМС съобщават, че руските окупатори са претърпели тежки загуби в жива сила и оборудване по време на сраженията.

 

"По-специално, от началото на тези мероприятия врагът е загубил: жива сила - 1216 убити и 2217 ранени, 24 танка, 89 артилерийски системи и минохвъргачки, 135 единици различни превозни средства, 48 единици бронирани бойни машини, включително бронетранспортьори и бойни машини на пехотата, 9 РСЗО, 14 плавателни съда, 15 единици специална техника, 4 командни пункта, 29 склада за боеприпаси, като полеви боеприпаси, както и стационарни", се казва в съобщението.

 

 

Украинската противовъздушна отбрана свали снощи девет от общо десет руски дрона над южните Николаевска и Одеска област, в района на Житомир в Централна Украйна, както и над западната Хмелницка област, съобщиха военновъздушните сили на Киев.


От юли Русия ожесточи ударите си по украинските пристанища, включително Одеса, и по зърнената инфраструктура, след като излезе от Черноморската зърнена инициатива - военновременно споразумение, което позволяваше на Украйна да изнася безопасно зърното си към африкански страни, заплашени от глад.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени