Украйна обяви унищожаването на още един кораб от Черноморския флот на Русия

Информацията за загубата на МРК "Ивановец" беше потвърдена от руски военни блогъри

МРК (ракетен катер) "Ивановец"
МРК (ракетен катер) "Ивановец" Източник: Telegram

В нощта на 31 януари срещу 1 февруари специалните части на Главното управление за разузнаване на Министерството на отбраната на Украйна (ГУРМО) взривиха руски ракетен катер "Ивановец" в Крим. Според ведомството операцията е била извършена, когато корабът е патрулирал в Черно море край езерото Донуцлав.

 

"В резултат на редица преки попадения по корпуса руският кораб получи щети, несъвместими с по-нататъшното движение - кърмата на "Ивановец" се наклони и той потъна", съобщиха от ГУРМО.

 

 

Операцията по унищожаването на ракетния катер е извършена от бойци от специалното подразделение Група 13 с подкрепата на Министерството на цифровата трансформация на Украйна и платформата United24, съобщиха от украинското военно разузнаване.

 

Информацията за загубата на Ивановец беше потвърдена от руски военни блогъри. Плавателният съд е бил ударен от надводен дрон, според Z-канала "Военный осведомитель", отбелязвайки, че мащабът на разрушенията е сериозен, тъй като ракетните катери по проект 12411 и проект 12421, подобно на "Ивановец", носят по две противокорабни ракети П-270 "Москит" от всяка страна (П-15 "Термит" в ранната версия и Х-35 в експортната версия).

 

 

"Всяка такава ракета тежи около 4000 кг, включително бойната глава и пълното гориво. Детонацията на такава "експлозивна смес", в резултат на близката експлозия на украински катер-амикадзе, не оставя на кораба практически никакъв шанс за бягство, което, за съжаление, се случи", пишат авторите на канала.

 

По данни на  Telegram канала "Рыбарь", украинските военни са използвали най-малко пет безпилотни катера, един от които достигна целта си, експлодирайки близо до борда на "Ивановец". 

 

Военният кореспондент Юрий Котенок твърди, че три военноморски дрона са се ударили в кораба.

 


"Ивановец" е голям ракетен катер от проект 12411 "Молния", предназначен за унищожаване на надводни военни кораби, войски и транспорти, както и прикритие от надводни и въздушни заплахи. В допълнение към четирите ракети "Москит", той е оборудван с преносима зенитно-ракетна система "Игла", АК-176 76,2 мм и АК-630 30 мм артилерийски установки.

 

Общо през двете години на войната Русия е загубила повече от 20 плавателни съда, включително десантни кораби, подводници и флагманския крайцер "Москва", според изчисленията на независимата нидерландска група Oryx, която обработва публични данни.

 

Последната голяма загуба на руския флот е големият десантен кораб "Новочеркаск", който беше унищожен от крилата ракета в пристанището на Феодосия на 26 декември. В резултат на това загинаха над 70 моряци.

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени