Украйна обяви за повишена радиация в района на Чернобил, Русия отрича. И през 1986-та отричаше

Завишение на радиацията на територията на Чернобил е отчетено от Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна

Чернобил
Чернобил Източник: Фейсбук

Украйна обяви за повишена радиация в района на Чернобил, Русия обясни, че радиационният фон е в нормалните си нива, а АЕЦ се охранява съвмество от руснаци и украинци, за да няма ядрена провокация. Завишение на радиацията на територията на Чернобил е отчетено от Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна.

Чернобилски район
Чернобилски район

 

Ведомството го съобщи, след като руските военни установиха контрол над територията на Чернобилската атомна електроцентрала, съобщава УНИАН, цитирана от dir.bg. Информационната държавна агенция допълва, че информацията е потвърдена и от съветника на президента Михаил Подоляк.

 

Данните от автоматизираната система за радиационен мониторинг на зоната на изключване, които са достъпни онлайн, сочат превишение на допустимите нива на доза гама облъчване (червените точки), които са увеличени значително", се посочва в съобщението на ядрената инспекция на Украйна. Публикуват и карта, която онагледява констатацията им за повишена радиация в района. Оттам обясняват, че в момента не е възможно да се изяснят причините за промяната на радиационния фон заради окупацията и боевете на територията.

 

В същото време руското Министерство на отбрана отрече да е налице завишен радиационен фон. Радиоактивният фон в района на Чернобилската АЕЦ е в рамките на нормата и персоналът продължава да обслужва централата, съобщи днес министерството на отбраната в Москва, цитирано от ТАСС и БТА.

 

Въздушно-десантните войски на Русия изцяло контролират от вчера територията в района на Чернобилската АЕЦ, заяви пред журналисти говорителят на министерството ген.-майор Игор Конашенков. С украинските военни от охранителния батальон е постигнато споразумение за съвместно гарантиране на сигурността на реакторите и саркофага на АЕЦ в Чернобил, посочи той.

 

Персоналът продължава да следи радиационната обстановка в района. Съвместните действия на руските десантчици и украинските военни от охраната "гарантират, че националистки формирования или други терористични организации" не ще могат да се възползват от обстановката в Украйна, "за да организират ядрена провокация", каза Конашенков.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени