Украйна очаква да получи покана за членство в НАТО през лятото

Това заяви председателят на Върховната Рада на страната

Руслан Стефанчук
Руслан Стефанчук Източник: Върховна Рада

Председателят на Върховната рада Руслан Стефанчук очаква, че на срещата на върха на НАТО във Вилнюс Украйна ще получи покана за членство в НАТО.

 

"Очакваме, че на срещата на върха във Вилнюс Украйна ще получи такава покана (към НАТО, бел. ред.) и ще започне своя път към Алианса Алианса", каза той в ефира на националния телемарратон.

 

Стефанчук отбеляза, че сред темите, които се обсъждат в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността, са и "въпроси, свързани с поканата към Украйна за членство в НАТО". 

 

Срещата на върха на Североатлантическия алианс ще се проведе във Вилнюс на 11-12 юли 2023 г. По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че въпросът за присъединяването на Украйна към НАТО ще бъде разгледан след спечелването на войната с Русия.

 

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че е малко вероятно Киев да успее да се присъедини към НАТО заради позицията на Русия. Според Макрон, Украйна е била подложена на руска агресия и се нуждае от гаранции за сигурност.

 

Такива гаранции обаче трябвало да бъдат предоставени и на самата Москва, според абсурдната логика на френския президент. Всичко ще приключи с преговори и не бива да се позволява на Китай и Турция да ги водят, добави още той.

 

Неотдавнашно проучване показа, че украинците подкрепят възобновяването на ядрения статут на Украйна и смятат, че най-оптималната гаранция за сигурност на страната ще бъде присъединяването към НАТО.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени