Украйна очаква руска агресия, американски кораби в Черно море

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че позициите на Киев и Анкара по заплахите в Черноморския регион, както и по отговора на тези заплахи съвпадат

Украйна очаква руска агресия, американски кораби в Черно море
Украйна очаква руска агресия, американски кораби в Черно море

Украйна може да бъде провокирана от Русия чрез преднамерено изостряне на обстановката в района на конфликта в Донбас, предупреди днес украинският министър на отбраната Андрий Таран, цитиран от Ройтерс. Таран предположи, че обвиненията на Русия, че правата на рускоговорящите в Украйна се нарушават, може да са предлог за възобновяване на агресията. "В същото време трябва да бъде отбелязано, че засилването на въоръжената агресия на Руската федерация срещу Украйна е възможно само със съответно политическо решение на най-високото равнище в Кремъл", подчерта той.

 

Наскоро Украйна би тревога за струпване на руски войски близо до нейната граница и заради увеличаването на насилието по линията на съприкосновение между правителствените сили и проруските сепаратисти в източната част на страната. Русия отрича да заплашва Украйна, но казва, че военните й части ще останат в района на двустранната граница, докато тя прецени, че е необходимо.

В четвъртък Дмитрий Козак, високопоставен представител на Кремъл, заяви, че Русия може да бъде принудена да защити своите граждани в Източна Украйна, в зависимост от развитието на ситуацията там, припомня Ройтерс.

 

"Кремъл се страхува, че в Украйна може отново да се разрази гражданска война, а ако гражданска война, пълномащабни военни действия отново избухнат до нашите граници, това би заплашило сигурността на Руската федерация", заяви в петък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Продължаващото изостряне на напрежението е съвсем безпрецедентно", каза той.

 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че позициите на Киев и Анкара по заплахите в Черноморския регион, както и по отговора на тези заплахи съвпадат, предаде Ройтерс.

На съвместна пресконференция с турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул Зеленски каза, че е информирал Ердоган подробно за ситуацията в източния регион Донбас в Украйна.

 

Володимир Зеленски и Реджеп Ердоган
Володимир Зеленски и Реджеп Ердоган Източник: President.gov.ua

Ердоган призова да се сложи край на "тревожните" развития в Донбас след срещата с украинския си колега и допълни, че Турция е готова да окаже всякаква необходима подкрепа.

Ердоган и Зеленски разговаряха днес в Истанбул на фона на напрежението между Киев и Москва около продължителния конфликт в Донбас. На съвместната пресконференция Ердоган допълни, че се надява конфликтът да бъде решен по мирен път чрез диалог, който се основава на традициите на дипломацията, в съответствие с международните закони и териториалната цялост на Украйна, посочи Ройтерс.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени